Ronilački sat? Avijatičarski sat? Može li ronilački sat biti i avijatičarski? Naravno da može, upravo je to novi model iz francuske kuće Yema.

Inspirirani ronilačkim OG Superman Heritage modeli Armée de l’Air redizajnirani su u suradnji s francuskim ratnim zrakoplovstvom. To znači da satovi u potpunosti ispunjavaju stroge zahtjeve ronilačkih spasilaca i pilota francuskog ratnog zrakoplovstva. Zaista odlična kombinacija koju ćete vrlo rijetko vidjeti!

Još u 1970-ima prvi Yema sat napravljen za francusko ratno zrakoplovstvo dizajniran je za opremanje njihovog ronilačkog tima za spašavanje, ali su ga koristili i piloti borbenih snaga. Formirano 1909. godine kao “Service Aéronautique”, francusko ratno zrakoplovstvo i njihovo osoblje zahtijevali su sat sa značajkama “sea-air”, što te modele čini jedinstvenim među vojnim satovima. Takvo nešto možete pronaći još kod Breitlingove zrakoplovne kolekcije, kod nekih modela iz tvrtke Bell & Ross i možda još ponegdje, ali svakako pričamo o iznimno rijetkoj avanturi u horološkom svijetu.

Yema Superman Armée de l’Air dostupan je u varijanti s crnim PVD premazom ili u varijanti s kućištem od nehrđajućeg čelika, a model je opremljen samonavijajućim mehanizmom (kalibrom MBP1000). Taj mehanizam u potpunosti je dizajniran, razvijen i sastavljen Yema-inim radionicama u Francuskoj. Ima rezervu snage od 45 sati.

Svi satovi u kolekciji imaju iste mat crne brojčanike s crvenim logotipom “French Air Force” i obojene nacionalne oznake na poziciji 6 sati. Isporučuju se u kožnoj putnoj futroli francuskog ratnog zrakoplovstva s pilotskim platnenim remenom (uz originalnu čeličnu narukvicu).

Sve oznake i kazaljke obrađene su švicarskim SuperLumiNova premazom koji jamči vrhunsku čitljivost u uvjetima slabog osvjetljenja. Plavo-bijelo-crvena francuska nacionalna oznaka koja se koristi na vojnim zrakoplovima od Prvog svjetskog rata zamjenjuje oznaku za šest sati, a utisnuta je i na krunicu ispod kristala, dok se logotip francuskog ratnog zrakoplovstva još jednom nalazi na poleđini kućišta.

Mehanizam za zaključavanje ronilačkog prstena poseban je i originalno je Yema-in. Kad smo već kod ronilačkih značajki treba naglasiti i da je vodootpornost zajamčena do 300 metara dubine i to je jasno naznačeno na brojčaniku kao “990 ft”.

Na poleđini sata je poklopac od nehrđajućeg čelika u koji je utisnut logo “Armée de l’Air”. Na svakom primjerku ugraviran je i jedinstveni broj od 0001 do 1948, bez obzira na odabrani promjer (39 ili 41 milimetar).

Narukvica od nehrđajućeg čelika koja dolazi sa satovima ima sigurnosnu bravu i produžetak za ronioce kako bi ga mogli brzo i lako podesiti za nošenje preko ronilačkog odijela, a jedinstvena platnena narukvica ima kožnu donju stranu i ukrašena je logotipom francuskog zrakoplovstva.

Naravno da je ograničena serija od 1948 primjeraka izazov za svakog pravog zaljubljenika u ronilačke satove pa znajte da su predbilježbe za narudžbu moguće od 20. travnja 2020.

+ posts