Uz bogat i zanimljiv program ADRIREEF festivala održan je na otoku Visu u Komiži od 18. do 21. srpnja 2021., a brojni građani i posjetitelji festivala imali su jedinstvenu priliku doživjeti čari i ljepote ronjenja u montažnom bazenu projekta Pogled u plavo.

U cilju promocije ronjenja, ronilačkih aktivnosti i ljepota hrvatskog podmorja besplatna probna ronjenja bila su omogućena u organizaciji Javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije u sklopu projekta ADRIREEF u programu prekogranične suradnje Italija Hrvatska 2014. – 2020. te u suradnji s Agencijom Promocija ronjenja.

ADRIREEF okupio je 11 partnera koji rade s obje strane Jadrana na očuvanju morskih grebena. Uz brojna znanstvena istraživanja, procjene mogućnosti zaštite, saniranja možebitne štete dosadašnjeg utjecaja čovjeka na prirodu, provode se planovi kako sve to zaštititi. Prvi ADRIREEF festival bio je u Raveni 2019. godine, a drugi, završni sada u Komiži.

“Na našem području imali smo dva pilot-područja za istraživanje, prvi klif u akvatoriju Segeta, a drugi rt Stupišće ovdje ispred Komiže. Sve u cilju turizma i ronjenja, a kroz održiv razvoj, plan je ta područja zaštititi i imati male eko-zone gdje će se samo roniti i snimati, gdje neće biti izlova ribe, već će ronioci s morskog dna ponijeti samo fotografije te divote i impresije ljepote kakvu nemaju priliku vidjeti u većini mora“, rekao je Ivo Benzon, voditelj projekta ispred RERA-e, dok drugi čovjek razvojne agencije Tonči Božanić pojašnjava:“Vrijednost ADRIREEF projekt koji je dio Interreg prekogranične projektne suradnje Italija – Hrvatska je tri milijuna eura, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava uloženih u brojna istraživanja podmorja te planove njihove zaštite. Mi u Komiži imamo fantastičnu lokaciju na rtu Stupišće gdje je potopljeni brod, to je odlična zona za ronjenje koju se trudimo zaštititi te sutra imati lokaciju koju se tijekom cijele godine može posjećivati, vršiti zarone, snimati, bez ribolova, samo za turizam.“


Na oduševljenje brojnih građana i posjetitelja festivala grebena, Plave ekonomije, akvakulture i turizma na rivi je bio postavljen 10 metarski montažni bazen projekta Pogled u plavo s podvodnom izložbom fotografija za koju je zaslužan poznati hrvatski podvodni fotograf Marjan Radović.

Nakon osnovne poduke o ronjenju i ronilačkoj opremi posjetitelji su imali priliku zaroniti u bazen projekta uz stručni nadzor instruktora ronjenja Nemo-Adria Rescue Teama, Dive in Rijeka i ronilaca DVD-a Trnje koji su bili dva dana na raspolaganju svim posjetiteljima ADRIREEF festivala kako bi doživjeli iskustvo ronjenja i podvodnog svijeta s punom ronilačkom opremom.
Ronilački spektakl koji se održavao na rivi u Komiži do sada je mnogima približio ljepote ronjenja i podvodnog svijeta, a povodom 70/og nastupa projekta Pogled u plavo u Komiži je besplatno zaronilo više od 250 posjetitelja.

Cilj projekta je, osim promocije ronjenja, ronilačkog turizma i Hrvatske kao ronilačke i turističke destinacije, poticanje većeg broja ljudi na bavljenje sportom i vodenim aktivnostima te uključivanje mladih u promotivne, edukativne i ekološke programe.

Pogled u plavo održavao se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili projektu kao i medijski pokrovitelji projekta Narodni radio, SCUBAlife magazin, ronilački web portal Gorgonija te web portal Morski.hr.

Projekt Pogled u plavo i besplatna probna ronjenja održavala su se uz poštivanje svih epidemioloških mjera sigurnosti.