Edukativno – ekološki projekt “Čišćenje bez granica – VII. međunarodna dječja ronilačka eko patrola” okupila je više od 60 djece koja su sudjelovala u čišćenju podmorja Savudrijske vale zajedno s roniocima iz Hrvatske i Slovenije.

Tijekom tri dana trajanja akcije djeca su sudjelovala u edukativnim radionicama o sigurnosti na moru i pod morem koje su se održavale u kampu Veli Jože u Savudriji. Svoje prve korake ispod površine napravili su s punom ronilačkom opremom. Osim što su imali priliku zaroniti, djeca su sudjelovala u edukaciji o sustavu civilne zaštite kao i edukacijama o moru i podmorju.

“Već drugu godinu za redom podupiremo ovu hvale vrijednu akciju. Ovdje smo s roniocima državne intervencijske postrojbe koji su pomagali s edukacijom. Siguran sam kako su djeca dobila nova znanja i iskustva vezana za ronjenje, ali i mnogobrojne rizike s kojima se svakodnevno susrećemo. Posebno moram pohvaliti hrvatsko – slovensku suradnju”, istaknuo je Damir Trut (MUP – Ravnateljstvo civilne zaštite).

Osim edukativnih radionica i čišćenja podmorja ronioci Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite iz Zagreba, Rijeke i Splita odrađivali su vježbe orijentacije, pretraživanje terena u paralelnoj liniji te pretrage tijekom noćnog ronjenja.

Akciju čišćenja podmorja podržalo je i Ministarstvo turizma i sporta. “Ovakve akcije jako puno znače, iz njih se može naučiti puno više nego iz školskih udžbenika. Mi u Hrvatskoj želimo održivi turizam, želimo zeleni turizam. Zalažemo se za inovativan i zeleni turizam, želim puno ovakvih akcija, ali sa što manje posla”, izjavila je Sandra Herman, državna tajnica Ministarstva turizma i sporta.

Već nekoliko godina Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja podržava akciju čišćenja podmorja. Tako je i ove godine bio prisutan državni tajnik ministarstva gospodarstva i održivog razvoja – Mario Šiljeg, istinski zaljubljenik u more i podmorje. “Sve intenzivniji su pritisci u smislu klimatskih promjena koje se očituju zatopljenjem površinskih slojeva te značajnom pojavom invazivnih vrsta. Poseban problem je mikroplastika koja nastaje raspadom plastičnog otpada i čini 80% otpada u Sredozemnom moru. Ozbiljna je prijetnja za opstanak većine morskih organizama. Zato je izuzetno bitno da i djeca od najranije dobi steknu navike čuvanja morskog okoliša kako bismo naše more ostavili generacijama iza nas u najmanju ruku onakvim kakvog smo ga naslijedili”, napomenuo je državni tajnik Šiljeg.

Riječi dobrodošlice izrazio je i domaćin Ivan Papac, voditelj kampa Veli Jože. Istaknuo je kako su ekološki problemi uzročnici brojnih drugih problema. Posebno je istaknuo važnost edukacije o ekološkim problemima, od najranije dobi.

Veliki doprinos eko patroli dala su djeca iz Ukrajine koja se nalaze na području Umaga i okolnih naselja. Organizaciju njihovog uključivanja u akciju zajedno su koordinirali grad Umag i Crveni križ Buje čiji su se predstavnici također obratili prisutnima (predsjednik gradskog vijeća Grada Umaga, Ivan Belušić i ravnatelj gradskog društva Crvenog križa Buje, Hrvoje Kovačević).

Osim njih, akciji su se priključila i djeca s potresom pogođenog područja Petrinje i Gline koji sudjeluju u ovoj akciji već drugu godinu pa se prisutnima obratila i Branka Bakšić Mitić, a tu su bila i tri tima s natjecanja ZGHACK. Svi oni zajedno, nakon što su prošli osnove ronjenja, prionuli su čišćenju podmorja.

Osim ronilaca Državne intervencijske postrojbe veliki doprinos akciji pružili su ronioci Ronilačkog kluba AdriatiCro Zagreb, RIS Kutina, PGD Sevnica, Jamarska rešavalana enota te članovi Nemo-Adriatica (Slovenija).

Akcija Čišćenje bez granica – VII. međunarodna dječja ronilačka eko patrola provedena je u organizaciji Agencije Plava promocija, Zagrebačkog holdinga te njegove podružnice Vladimir Nazor i Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Ravnateljstva civilne zaštite, Grada Umaga, Grada Pirana i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, uz podršku Gradskog društva Crvenog križa Buja, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar i Društva slovensko-hrvatskog prijateljstva.

Nesebičnu pomoć u realizaciji ove ekološke akcije pružili su Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.) i Highfield boats. Za fotografije s ove manifestacije zaslužni su Marjan Prpić Luka, Ivana Nobilo, Vanja Margetić i Nera Šimić, a medijski pokrovitelji projekta su: SCUBAlife magazin, Morski.hr i Gorgonija.com.