Ronilački klub Roniti se mora uz podršku C.I.O.S. grupe, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te National Geographica Hrvatska kao partnera u projektu uspješno su završili 26. ekološku akciju Think Green na otoku Visu.

Akcija je trajala tri dana, a ronioci su čistili podmorje uvale Stonca, uvalu ispred Češke vile te uvalu Oključna. Iz podmorja je izvađeno više od 12 tona (12.150 kilograma), odnosno 27 kubičnih metara otpada.

Ronioci koji su i prošle godine sudjelovali u ovoj akciji primijetili su kako je u uvali Stonac ove godine znatno manje otpada, a nakon dvodnevnog čišćenja uvale ispred Češke vile podmorje u toj uvali bilo je neprepoznatljivo.

Najveći komadi bili su razne metalne konstrukcije, akumulatori, građevinski otpad, dijelovi barki te kamionske gume. Za sitniji otpad poput stakla, limenki i plastike upotrijebljeno je više od 700 vreća.

Iz podmorja ispred Češke vile izvađena su i minsko-eksplozivna sredstva koje je preuzela policija pa su tako uklonjene opasnosti za kupače koje su zaista mogle biti pogubne.

U partnerstvu s C.I.O.S. grupom koja je pružila cjelovitu logističku podršku sav otpad prikupljen tijekom akcije odvezen je otoka, bit će razvrstan i adekvatno zbrinut. Tako ova akcija lokalnu zajednicu oslobađa svake brige oko zbrinjavanja otpada izvučenog iz podmorja.

U akciji je sudjelovalo 48 ronilaca volontera koji su zajedno odradili preko 400 radnih sati pod vodom. Cjelokupan napor volontera Think Green-a ne bi bio moguć i tako uspješan bez adekvatne potpore lokalne zajednice, Grada Visa i njenih društava. U akciji su sudjelovali članovi Ronilačkog kluba Roniti se mora Zagreb i Šibenik.

Službeni dio otvorenja akcije protekao je u nazočnosti predstavnika Grada Visa Damira Mumanovića, direktora Turističke zajednice Grada Visa Ive Fiamengo i izvršne direktorice udruge Geopark Viški arhipelag Lane Schmidt.

S obzirom na to da akcija Think Green ima i edukativni karakter te je cilj i podizanje svijesti o nužnosti ostavljanja čistog mora budućim naraštajima, ovoga je puta održano predavanje djeci iz dječjeg vrtića Vis o ekologiji i ronjenju, a približen im je i princip ronjenja s autonomnim aparatom, kao i ronilačka oprema.

Upoznati su s važnošću očuvanja okoliša, morske flore i faune, a imali su priliku sudjelovati u ekološkoj akciji tijekom koje su aktivno pomagali pri vađenju otpada iz mora.

Akcija je održana u partnerstvu s C.I.O.S. grupom, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, National Geographicom Hrvatska, INA d.d., Grad Vis, Jamnica, TZ Vis, Mares, Garmin, The Garden Brewery, Jadrolinija, Zagrebačke pekarne Klara d.d., Geopark Viški Arhipelag, Hotel Issa, DC Nautica Vis, DC Anma, Gradina Vis d.o.o., HVIDRA Vis, DV Vis, a medijski pokrovitelji Think Green-a Vis 2022 su SCUBAlife magazin, Scuba Skener i Morski.hr.

Ronilački klub Roniti se mora već jedanaest godina organizira akcije Think Green u okviru kojih se čisti podmorje, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluje i edukativno te se podiže ekološka svijest i ukazuje javnosti na probleme onečišćenja okoliša.

+ posts