Projekt CREAMARE povezuje kreativnost, kulturu i medijske tehnologije da bi se proizvela ozbiljna video igrica na temu pomorskog i podvodnog kulturnog naslijeđa Mediterana.

Izrada video igre otvorit će novo poglavlje suradnje i potaknuti kreativnost u svijetu umjetnosti i kulture. U okviru vrlo kompetitivnog natječaja koji je u svibnju objavio projektni konzorcij CREAMARE, Laboratorija za arheologiju pomorstva i Centar za istraživanje, inovacije i poduzetništvo Pomorskog fakulteta Kotor, Univerziteta Crne Gore odabrani su za sudjelovanje u izradi video igre.

Laboratorija za arheologiju pomorstva predstavit će podvodnu kulturnu baštinu Crne Gore 3D modelom parobroda Tihani, najljepšom crnogorskom olupinom. Na dan nesreće Tihani je prevozio ugljen i naftu na liniji Kotor – Bar. Pokušavajući izbjeći minsko polje na ulazu u Boku (12. veljače 1917. godine), zbog greške u navigaciji nasukao se kod rta Arza. Tijekom akcije spašavanja i tegljenja brod je počeo primati vodu i potonuo je u blizini otoka Mamula.

CREAMARE tim očekuje da izrada video igre nadahne i angažira široku publiku, pomažući transformaciji percepcije ljudi o podvodnom kulturnom naslijeđu i učini ga dostupnim širokoj publici.

Projekt CREAMARE ima za cilj stvaranje transnacionalnog i međusektorskog okvira suradnje u kojem kulturne institucije, znanstvena i istraživačka tijela, kreativni profesionalci i tehnološki stručnjaci mogu koproducirati kulturu, kreativne aplikacije i digitalne proizvode te tako promovirati kulturno naslijeđa s naglaskom na podvodno kulturno naslijeđe. Takva suradnja značajna je za podizanje svijesti o relevantnim društvenim problemima kao što su zagađenje i druge ekološke prijetnje koje utječu na mora i oceane.

Projekt CREAMARE sufinancira Europska Unija kroz program Kreativna Europa. Projektni konzorcij čine institucije iz Italije, Grčke, Hrvatske, Španjolske i Mađarske, dok je Laboratorij za arheologiju pomorstva odabran da s institucijama iz Egipta, Izraela, Hrvatske, Bugarske, Italije i Grčke doprinese izradi video igre.

+ posts