Svijet specijalnih ronilačkih operacija na korak je od dobivanja novog taktičkog ronilačkog vozila za četiri osobe.

Novo vozilo za ronioce rezultat je suradnje JFD-a i Blue Tide Marine, a sada je u fazi rigoroznih ispitivanja i završnih testiranja u vodi. Nakon toga vozilo će biti isporučeno na uvježbavanje vojnim roniocima koji će ga kasnije i koristiti u svojim operacijama.

Shadow Seal je potpuno električno vozilo konstruirano za nadvodni i podvodni transport ronilaca. Ima dva elektromotora velike snage, a opremljeno je zatvorenim trim tankovima, pramčanim i trim propelerom te podvodnim navigacijskim sustavom. U svako vozilo ugrađeno je i grijanje ronilačkih odijela te implementiran sustav  kompatibilan s rebreatherima, može djelovati na površini, polu uronjeno ili potpuno uronjeno, a krajnji domet Shadow Seal-a je 148 kilometara.

U ronjenju se zapravo događa mnogo toga, a većina ronilačke opreme koju koriste rekreativni ronioci nekada je bila namijenjena upravo vojnim roniocima za specijalne operacije. Tako inovativna rješenja za ronilačke izazove nakon nekog vremena stignu i u ruke rekreativnih ronilaca (rebreatheri, podvodni skuteri, podvodna navigacija, podvodni dronovi…). Kako je tvrtka JFD (proizvođač Shadow Seal-a) već dugo jedna od vodećih u proizvodnji vojne i komercijalne ronilačke opreme, očekuje se da će inačica Shadow Seala biti prilagođena i rekreativnim roniocima.

+ posts