Mlada Hrvatica iz Rovinja postavila je novi svjetski rekord u ronjenju na dah pod ledom.

Sjajna Valentina Cafolla preronila je u jednom dahu 125 metara ispod debelog leda jezera Anterselva u južnim Dolomitima. Cijeli događaj fotografirao je poznati Red Bullov fotograf Predrag Vučković, a Valentina je prvi pokušaj obaranja rekorda morala prekinuti. “Nisam idealno udahnula prije urona i malo sam se uspaničarila pa sam nakon 75 metara morala izroniti”, opisala je Valentina svoj prvi, neuspješni pokušaj, nakon kojeg više nije imala pravo na pogrešku. U drugom pokušaju uspjela je preroniti 125 metara i srušiti postojeći rekord te tako postala nova svjetska rekorderka, a zaron je trajao jednu minutu i 27 sekundi. “Presretna sam što su se intenzivne pripreme isplatile. Također sam sretna što ću sljedeći put roniti u toplijim vodama”, rekla je Valentina Caffola nakon rušenja rekorda.

Inače, Valentina Cafolla ima samo 19 godina, a ovo joj nije prvi svjetski rekord! Naime, na istom mjestu prije godinu dana preronila je 111 metara što je tada bio svjetsko rekord u toj disciplini.

Zanimljivo, dan prije Caffole 32-godišnji Francuz Arthur Guerin-Boeri postavio je novi svjetski rekord za muškarce preronivši 175 metara pod ledom jezera Sonnanen u Finskoj.

+ posts