Prvo i jedino putovanje Titanicom 1912. godine bilo je ultimativni luksuz, a čini se da je i danas tako.

Naime, londonska turistička agencija Blue Marble Private u ponudi ima zaron na slavnu olupinu Titanica po cijeni od 105.129 dolara (oko 715.000 kuna). Iz agencije kažu da je ta cijena, računajući inflaciju, ekvivalentna onoj koju su putnici prva klase plaćali na putovanju Titanicom iz Southamptona prema New Yorku.

Prvi takav turistički zaron planiran je za svibanj 2018., a karte za njega već su rasprodane! Osmodnevno putovanje započet će u Newfoundlandu u Kanadi odakle će bogati turisti helikopterom letjeti do luksuzne jahte kojom idu do mjesta potonuća Titanica. Tamo će zaroniti do posljednjeg počivališta Titanica u posebnoj podmornici izrađenoj od titana i karbonskih vlakana. Tijekom 90-minutnog spuštanja u dubinu putnici će vidjeti morske organizme čije žlijezde izlučuju svijetleću tvar, a nakon toga će pet sati provesti “roneći” podmornicom oko ostataka Titanica. U zaronu podmornicom na dubini od oko 3800 metara moći će vidjeti kako trenutačno izgleda olupina Titanica. Istraživat će ostatke 269 metara dugog broda, njegovu palubu, luk, most te takozvanu špilju u kojoj je nekad bilo smješteno središnje stubište koje je vodilo u salon broda. Razgledat će i golemo područje po kojem su rasuti brojni artefakti i prtljaga putnika s Titanica. Osim toga, tijekom ronjenja svatko će moći provesti trodimenzionalna i dvodimenzionalna sonarna skeniranja koja daju izvrsne snimke podmorja koje će im ostati za uspomenu, a mogu krenuti i u potragu za divovskim kotlovima i ogromnim propelerima te drugim znamenitostima popularnog broda. Podmornica kojom će bogati znatiželjnici zaroniti na Titanic puno je brža od one kojom se do sada moglo spustiti do njega, duga je 6,7 metara i prima pet putnika.

Zanimljivo je i kako bi ove turističke posjete Titanicu mogle biti i posljednja prilika da ga se vidi jer je nedavno otkriveno da bi jedna vrsta bakterije mogla izjesti sve što je ostalo od slavne olupine u roku od 15 do 20 godina. Dakle, ova ponuda agencija Blue Marble Private mogla bi biti zadnja prilika da vidite Titanic.

+ posts