Dvojica iskusnih tehničkih ronilaca iz Italije nestali su u nedjelju 05.05.2024. u moru kod Sardinije u blizini otočića Serpentara.

Radi se o tehničkim roniocima iza kojih su deseci godina ronilačkog iskustva, a nestali su roneći na olupinu velikog teretnog broda San Marco kojeg je potopila britanska podmornica HMS Clyde 1941. godine pola milje južno od otoka Serpentara. Olupina broda San Marco leži na dubini od 107 metara.

Mario Perniciano i Stefano Bianchelli zaronili su na olupinu San Marco ujutro 05. svibnja, ali nisu izronili pa je alarmirana policija, lučka kapetanija, vatrogasci i obalna straža i krenula je potraga za nestalim roniocima.

Njihova beživotna tijela pronađena su na pješčanom dnu na dubini od 106 metara jedno blizu drugoga te udaljena tridesetak metara od olupine na koju su zaronili. Tijela obojice ronilaca izvučena su i prebačena na Institut za sudsku medicinu poliklinike Monserrato gdje je obavljena obdukcija. Pregledani su i ronilački kompjuteri te sva oprema stradalih ronilaca i, prema izvješću policije, vjerojatno je jednom roniocu pozlilo ili je imao neki problem tijekom ronjenja, a drugi mu je pokušao pomoći i sve je završilo tragično za obojicu.