Usnik je gumeni ili silikonski dio ronilačke opreme koji je pričvršćen na drugi stupanj regulatora autonomnog ronilačkog aparata (ARA).

Ronilac ga pridržava u ustima i preko njega diše. Sastoji se od ekstraoralnog dijela koji ga pričvršćuje za drugi stupanj regulatora te intraoralnog dijela koji ima vestibularnu ploču (između usnica i zuba) i zagrizna krila najčešće u području očnjaka i pretkutnjaka. Moderniji usnici imaju i nepčani luk te šira zagrizna krila. Usnik je najčešće izrađen od silikona ili mekih akrilatnih smola, a prema načinu izrade može biti komercijalni, poluindividualni i potpuno individualni.

Komercijalni usnici su obično premali, iziskuju značajan napor ronioca za održavanjem takvog usnika u ustima te izrazito nefiziološki, prisilni, prednji (protruzijski) položaj donje čeljusti pri kojem značajna opterećenja trpe žvačni mišići i čeljusni zglob.

Temporomandibularni poremećaji u ronilaca izravno se povezuju s prisilnom protruzijom donje čeljusti i stiskanjem zubi zbog pridržavanja komercijalnih usnika u ustima. Ovo dovodi do nestanka potpore na stražnjim zubima, nejednakog i nepravilnog opterećenja čeljusnog zgloba i žvačnih mišića. Takav dugotrajni i opetovani prisilni položaj donje čeljusti u ronilaca može uvjetovati nastanak temporomandibularnih disfunkcija, a kod već manifestiranog poremećaja i do značajne progresije bolesti uz intenziviranje neugode, bolova, ograničene mogućnosti otvaranja usta, škripanja, škljocanja i preskakanja čeljusnog zgloba.

Poluindividualni su oni koji se mogu kupiti u specijaliziranim trgovinama ronilačkom opremom te ih sam ronilac prema preporuci proizvođača “individualizira”, najčešće nakon zagrijavanja u vrućoj vodi.

Najbolji su svakako potpuno individualni usnici koji se specifično izrađuju za pojedinog ronioca u stomatološkoj ordinaciji u uvjetima i položaju donje čeljusti kojeg definira stomatolog, a koji najmanje opterećuje žvačne mišiće i zglob te prema individualnim veličinama, položajima i odnosima zuba, usana i okolnih mekih tkiva, kako bi se smanjilo ili u potpunosti spriječilo njihovo oštećenje i posljedice za zdravlje zubi i usne šupljine u cijelosti.