U subotu 29. travnja 2023. završena je druga faza ekološke akcije čišćenja podmorja u Jadranovu.

Ekološke akcije provodi Društvo sportske rekreacije Jadranovo u sklopu projekta “More bez otpada”. Projekt sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a provodi se u partnerstvu s Gradom Crikvenicom i ŠRD “Tunera”.

U ovoj akciji ronioci su iz mora izvadili 112 kilograma otpada, od čega najviše guma čija je ukupna težina iznosila 33 kilograma te plastike 27 kilograma. Ostatak izvađenog otpada uglavnom je građevinski materijal i boce, kao i u prvoj fazi čišćenja, a u nešto manjim količinama pronađe je metal, zatim razne tkanine, staklo i obrađeno drvo.

U prvoj fazi čišćenja koja je održana početkom ožujka 2023. godine čišćeno je isto područje, a tom prilikom ronioci su iz mora izvadili 152 kilograma otpada.

Ronioci su u ovim akcijama očistili oko 8000 metara kvadratnih podmorja oko plaže Grabrova, a izvađeni otpad potom je barkama odvezen na obalu gdje su ga volonteri mjerili, sortirali i odlagali na ekološki prihvatljiv način u suradnji s Eko Murvicom. Po završetku akcije na plaži je organizirano druženje i objed za sve sudionike.

Društvo sportske rekreacije Jadranovo prikupljene će podatke dostaviti Institutu za oceanografiju i ribarstvo iz Splita. U svrhu praćenja, koordinacije i popularizacije provedbe mjera protiv morskog otpada iz Instituta su razvili platformu za unos i objedinjeno prikupljanje podataka o provedenim ekološkim akcijama čišćenja podmorja od morskog otpada.

Zadnja faza čišćenja podmorja oko plaže Grabrova u Jadranovu predviđena je u lipnju kako bi se stekao uvid o količini i vrsti prikupljenog otpada tijekom svake pojedinačne faze. Cilj projekta je ukloniti i propisno zbrinuti otpad s morskog dna u Jadranovu te podignuti svijest građana i gostiju grada Crikvenice o problemu zagađenja mora, potrebi za zaštitom okoliša i podmorja te odgovornom odlaganju otpada, a sve detalje ove akcije možete pratiti i putem službene Facebook stranice Ronilačko društvo Jadranovo.