Upoznajte pet najopasnijih otoka na svijetu

226

Svijet nije uvijek lijepo mjesto za život, a nisu ni svi otoci sinonim za ugodan odmor lišen opasnosti. Donosimo vam listu pet najopasnijih otoka na svijetu i na što morate pripaziti ako vas put ikada nanese na jednog od njih.

Ilha da Queimada, Brazil
Ilha da Queimada zovu i “otokom zmija” jer je stanište “zlatnih” zmija otrovnica koje spadaju među najotrovnije na svijetu. Ta činjenica sama po sebi ne znači ništa, ali kada se tome doda podatak da se na metru kvadratnom nalazi pet gmizavaca, onda stvari postaju ozbiljnije. Jedan je svjetioničar godinama bio jedini stanovnik ovog otoka, ali je brazilska mornarica nakon nekog vremena zabranila pristup ovom otoku.

Miyake-jima, Japan
Najveća znamenitost ovog otoka je aktivni vulkan Mount Oyama na kojem su se već nekoliko puta dogodile erupcije. Vulkan od posljednje ekplozije iz 2005. godine neprestano ispušta otrovni plin zbog čega su stanovnici primorani stalno nositi plinske maske. Kada se koncentracija sumpora znatno poveća, na otoku se oglase sirene.
http://www.youtube.com/watch?v=N0Rdp9u3BxI

Atol Bikini, Maršalovi otoci

Na atolu se između 1946. i 1958. obavilo više od 20 testova nuklearnog oružja i premda je 1997. godine proglašen sigurnim, prvobitno stanovništvo nije htjelo čuti za povratak. Lokalne poljoprivredne proizvode s okolnih otoka također nije preporučljivo jesti. Kako se u posljednjih 65 godina na ovom području slabo ribarilo, na otočju je probujao morski život, zbog čega je postalo omiljeno odredište bijelih psina. Atol osim psina privlači i brojne ronioce iz cijelog svijeta, jer je dno bogato velikim brojem olupina. Iako se i dalje mogu naći tragovi nuklearne prošlosti tijekom posljednjih 60 godina atol Bikini razvio se u okoliš kakav ne postoji nigdje drugdje na svijetu.
http://www.youtube.com/watch?v=1epwuHc-Q2Q

Gruinard , Škotska

Britanska vlada je ovaj mali otok na sjeveru Škotske tijekom Drugog svjetskog rata koristila za razna biološka testiranja. Eksperimenti su se vršili na nenaseljenom otoku uz korištenje visoko zaraznog antraksa zbog kojeg je uginulo stotine ovaca, nakon čega je stavljen u karantenu. Otok je od zaraznih supstanci očišćen 1980. godine, ali je na nesreću to obavljeno korištenjem stotina tona opasnog formaldehida.
http://www.youtube.com/watch?v=ig1Cz2tdVjY

Otočje Farallon, SAD
More oko ovih otoka koristilo se za istovar radioaktivnog otpada između 1946. i 1970. godine. U tom je razdoblju na ovom području istovareno čak 45.000 čeličnih bačvi s radioaktivnim otpadom, ali su se vlasti osigurale da ostane nepoznata točna lokacija i koliki rizik to predstavlja za okoliš. Smatra se da bi otklanjanje ovog otpada izazvalo više štete nego koristi. Otočje je stanište velikog broja tuljana koji privlače velike morske predatore.
http://www.youtube.com/watch?v=Hfc-cT-pbNM