Većina je nas “običnih” ronilaca do sada ronila na “uobičajenim” ronilačkim lokacijama. To su uglavnom koraljni grebeni i gdjekad koja špiljica ili olupinica. No, jeste li kad ronili na livadi, u rudniku ili “na mjesecu”? Ako jeste, onda ste jedan od sretnih pojedinaca i pozivamo vas da nam ispričate svoju priču. No, ako niste, ne uzrujavajte se! Onda ste dio većine koja nije niti znala za ove nevjerojatne lokacije.

Jezero Ponikve u zaleđu Bakra pojavljuje se nakon obilnih kiša i topljenja snijega usred livade, a o ovoj čudesnoj lokaciji možete više pročitati na našim stranicama.

Kőbánya iliti District X. u Budimpešti svakako je neuobičajena ronilačka lokacija. Vozeći se u rudniku temperatura se dramatično smanjuje dok prolazite skrovišta i podzemnu crkvu. A onda zaronite u kristalno čistu vodu od 13 stupnjeva Celzijevih. Kada su tuneli u Kőbányi, rudniku vapnenca, djelomično poplavljeni, mjesto je pretvoreno u pivovaru Kőbánya jer je voda u potopljenom rudniku bila toliko bistra da se mogla koristiti za pravljenje piva. Podrumi se više ne koriste kao pivovara pa su ih ronioci prenamijenili u svoju korist.

Kőbánya u Budimpešti

Tiranski tjesnac je jedna od najprometnijih brodskih ruta na Bliskom Istoku, a jedna je olupina vidljiva s obala Sinajskog poluotoka: Louilla. Posjet olupini sablasno je iskustvo jer nadgradnja teretnog vozila sada počiva samo na ogromnom bloku motora, a podovi su izloženi poput izrezanog dijagrama. Stravična je pjesma valova koji se razbijaju o metal dok ronite ispod tona čelika.

Olupina Louilla

“Prašuma velikog medvjeda” u Britanskoj Kolumbiji obično nije na popisu većine ronilaca. Teško joj je pristupiti i vladaju vremenske neprilike, a vode su toliko hladne da poželite progristi vlastiti regulator. Ali čim zaronite, zaboravite na gnjavažu i susrećete tajanstvene tuljane i morske krastavce nalik psećim skvičavim igračkama. Ne smijete propustiti horde lososa koje putuju uzvodno na mrijest. Iako većina turista dolazi uhvatiti lososa za večeru, radije ih uhvatite kako gledaju kroz vaše objektive.

Prašuma velikog medvjeda

Položaj 85 metarske olupine portugalskog “Generala Pereira d´Eça (F477)” i odsutnost morskog života daju privid kao da je ratni brod još spreman za borbu i u svakoj sekundi će se izdići na površinu. Pobliži pogled prikazuje rat između metala i vode. Masivni topovi koji su se nekada uništavali sada su objekti uništavanja. Ova je olupina uistinu jedna od onih koje vrijedi posjetiti.

Generala Pereira d´Eça

Sjenast veo s planinskog lanca Dvanaest apostola grli obalne vode iznad Koraljnih vrtova Cape Towna. Igra svjetlosti kroz alge ono je što prvo privlači vašu pažnju. Kako se prilagođavate ambijentalnoj svjetlosti, počinjete vidjeti organske prolaze oblikovane velikim balvanima. Uronite li dublje, izgleda kao da ste otvorili škrinju s blagom koja je do vrha napunjena draguljima. Kaleidoskop boja, oblika i tekstura pravi je vizualni užitak.

Koraljni vrtovi Cape Towna

Vesteralen u Norveškoj krije rascjep sličan Velikom kanjonu, a kada ne istražujete šume algi i kanjone, možda ćete imati sreće i naići na ulješure koji dolaze u ove duboke oceanske vode kako bi se hranili  od svibnja do rujna.

Vesteralen u Norveškoj

El Faro je mali dragulj kojega možete pronaći kako sjedi na mediteranskom morskom dnu nakon pet minuta vožnje brodom iz zaljeva Cala Martina na malom otoku Ibizi. Svjetionik je (faro na španjolskom) ime dobio po potonulom svjetioniku koji leži između šest i 14 metara dubine. Morski život ovdje nikada ne razočara. Plitka voda stvara dom za velike škole barakuda, damsela i deverika. Puno je murina i hobotnica za na mnogim izbočinama i balvanima. Ako budete imali sreće, povremeno ćete uočiti nekoliko raža ili dupina.

El Faro

Na jugu Tenerifa, Montaña Amarilla (Žuta planina) stvara ispod vode krajolik nalik mjesečevoj površini. Pješčenjak u podnožju planine oblikovan je stalnim valovima Atlantskog oceana koji tako tvore zanimljive formacije. Budući da kamen ne dopušta procvat algi, mjesto se čini neplodno i stvara iluziju kako lebdi u prostoru iznad drugog čudnog planeta. Postoje male ribe, a ponekad i druga stvorenja, ali krajolik je glavni faktor ove ronilačke lokacije na Kanarskim otocima.

Montaña Amarilla

Šuma preostala tijekom radnih dana ovog bivšeg kamenoloma jedna je od nekoliko tematskih ronilačkih atrakcija u White Staru, parku u blizini Toleda u Ohiou. Tisuće se urona ovdje vrši svake godine, no park još uvijek ima nekoliko tajni skrivenih ispod površine. Lociranje ovih iznenađujućih nalaza zahtijeva preciznu navigaciju i istraživanje, ali ronioce koji ih uspiju pronaći pozdravlja Afrodita koja stoji među drvećem. A s obzirom na to da se atrakcije neprestano dodaju, Bijela zvijezda će sigurno godinama zabavljati ronioce koje dolaze.

White Star

Samo u proljeće, kad teška zima polako izmiče, ledene vode Grenlanda pogodne su za ronioce. Ovdje ledene sante plutaju u kristalno čistoj vodi na dubinama većim od 45 metara. Ovi arktički divovi otkinuli su se od ledenjaka na sjevernom Grenlandu, najvećem otoku na Zemlji i odlutali su tjednima dolje na jug gdje ronioci mogu uroniti u zaleđeno veličanstvo. Međutim, nisu sve sante leda prikladne za ronjenje, golemi nadvoji leda mogu se iznenada srušiti. Ali s pravom glacijalnom masom, ovo je iskustvo prava avantura.

Grenland

U jesenskim noćima, osvijetljena samo mjesečevim ili sjevernim svjetlima, potočna pastrva pliva u plićaku rijeke Signaldalen na sjeveru Norveške radi mriješćenja. Nakon jednog ljeta na moru, pastrva se vraća u rijeku iz koje se izlegla kako bi se mrijestila. Ovo je prizor koji je san svakog fotografa, ali i ronioca pa zašto ne pokušati uloviti ovaj čarobni trenutak.

Signaldalen

Kiholo je osamljena oaza na obali Kohale na otoku Havaja gdje se iskrivljena polja lave susreću s bazenima okruženih palmama kokosa. Oni su neki od kulturno i ekološki najbogatijih morskih ekosustava na Velikom otoku, a dom su desecima stanovnika i gostujućih zelenih morskih kornjača. Plitko podvodno okruženje ima vidljivo razdvajanje slatke i slane vode, stvarajući eteričnu iluziju morskih kornjača koje se uzdižu iznad oblaka. Gledati kako se ovaj prizor odvija pred vašim očima je kao da doživljavate živu meditaciju. Ostavit će vas mirnim, pročišćenim i uzdignutim.

Kiholo
+ posts