Nekoliko je stvari zajedničko većini ronilaca: putovanja, ljubav prema morskom životu, želja za učenjem i potreba za izazovom. Kako nam se 2019. polako bliži kraju, želimo potaknuti našu zajednicu ronilaca da se opredijele za nešto veće, ne samo ove godine, već i da svaki dan krenete naprijed. Bez obzira na to poboljšavate li vještine koje ste razvili, ili posvećujete više vremena zaštiti zdravlja oceana, postoje neki ciljevi kojima bismo svi trebali težiti, a nije im se teško približiti.

Pronađite nova mjesta za istraživanje! Naš planet čini 70% vode što znači da postoji još mnogo, mnogo mjesta koje niste istražili! Pa zašto se ne uputiti u novu avanturu? Pronađite prijatelja koji će biti voljan otisnuti se s vama u nepoznato i krenite! Ne morate nužno otići na Maldive ili neku sličnu popularnu (i često skupu) ronilačku destinaciju. Zašto se ne biste potrudili istražiti neku sasvim neobičnu i novu lokaciju kao i lokalnu kulturu? Ili neko mjesto na kojemu niste ni mislili da je moguće roniti… Zapamtite, cijeli svijet je kamenica!

Budite glas razuma i borite se za dobrobit našeg vodenog kraljevstva! Učlanite se u neku neprofitnu ekološku organizaciju, pokušajte živjeti život bez otpada, uključite se u akcije čišćenja, poberite i kada smeće nije vaše i budite katalizator promjene! Stalno se provlačimo kroz ovu temu i ako već niste, krajnje je vrijeme da nas shvatite ozbiljno. Ovaj nam je svijet potreban još dugi niz godina i ako se svi ne pobrinemo da ga spasimo, od njega će nam ostajati sve manji i manji komadići. Zato se uključite i prestanite govoriti: “Ja kao pojedinac tu ne mogu ništa”. Činite lokalno kako biste popravili globalno!

Proširite svoje ronilačke vještine! Ako ste još uvijek ograničeni na osnovi tečaj i 18 metara dubine, vrijeme je da proširite horizonte kako biste mogli još kvalitetnije uživati u avanturama koje su pred vama! Najčešći korak poslije osnovnog ronioca otvorenih voda jest napredni ronilac otvorenih voda koji dozvoljava veću dubinu ronjenja, no nije nužan preduvjet za ostale specijalizirane tečajeve. Česta je preporuka i tečaj za ronioca spasioca, ali najbolje je odabirati prema vlastitom interesu i nahođenju. Bilo da se radi o tečaju noćnog ronjenja, ronjenja u špiljama ili olupinama ili tečaju podvodne navigacije, uvijek je dobro proširivati svoja ronilačka (ali i opća) znanja.

Probudite avanturistički duh u sebi! Ako ste ronilac, nema sumnje da je avantura već dio vašeg životnog stila. Međutim, ako konstantno ronite na istim ili sličnim lokacijama, ono vam može postati više rutina nego novitet. Zato potražite nove ronilačke centre i opcije u blizini vaših uobičajenih odredišta te pokušajte istražiti nešto što do sada niste istraživali, no uvijek pripazite da ne prelazite granicu svoje obučenosti.

+ posts