U subotu popodne tročlana obitelj i dva vodiča koji su išli na komercijalni izlet ostali su zarobljeni u Križnoj jami u Sloveniji.

Izletnici i njihovi vodiči ostali su zarobljeni u jami zbog nabujale vode, a za sada su u dobrom stanju i u suhom dijelu špilje. No, s njima je teško uspostaviti kontakt jer su udaljeni više od dva kilometra od ulaza u špilju, a roniocima treba tri do četiri sata da dođu do njih.

Kako je na konferenciji za novinare pojasnio Sandi Curk, područni zapovjednik CZ-a za Notranjsku i Kras, grupa je u špilju krenula u sklopu Udruge ljubitelja Križne jame, jedan od vodiča ima licencu i vrlo je iskusan, a drugi je pripravnik. Dodao je kako vremenski uvjeti nisu bili pogodni za posjetu ovom speleološkom objektu, a voda u špilji tijekom njihovog posjeta počela je rasti.

Nakon zaprimljene dojave o zarobljenim osobama Uprava za zaštitu i spašavanje na područje Križne jame uputila je veliki broj spasilaca i ronilaca iz Zajednica speleospašavanja Postojna, Ljubljana i Novo mesto koji su uspjeli doći do zarobljenih. U pomoć su pristigli i speleospašavatelji iz Kranja, a za brze intervencije tu su ronioci civilne zaštite.

Za sada se čeka povlačenje vode, a ronioci zarobljenima u špilji dostavljaju hranu, vodu i ostale potrepštine. No, još se ne može pretpostaviti kada će se voda povući pa nije jasno ni kako će se izvoditi ovo spašavanje. Naime, za sada se ne planira spašavanje ronjenjem jer troje od petero zarobljenih nema iskustva u ronjenju pa bi to bilo izuzetno komplicirano. Inače, ovo je prva tako velika i teška akcija spašavanja iz Križne jame.

+ posts