Slovenski spasioci i ronioci uspješno su okončali akciju spašavanja te iz Križne jame spasili svih pet ljudi.

Walter Zakrajšek iz spasilačke službe Slovenije potvrdio je da je iz Križne jame spašena tročlana obitelj i dva vodiča koji su ondje ostali zatočeni još u subotu zbog naglog porasta vodostaja u špilji. Liječnik je nakon spašavanja pregledao sve osobe te zaključio kako su dobro podnijele spašavanje i nitko nije imao fizičkih niti psihičkih problema.

Ronioci su već prve noći uspjeli zatočene opskrbiti najnužnijim potrepštinama uključujući grijani šator, a danas je voda nešto opala pa su spasioci uspjeli do zatočenih doći čamcem kojim su ih uz pomoć ronilaca izvukli iz špilje. Spašavanje su izveli pripadnici Speleospasilačke službe i Jedinice tehničkog ronjenja u sastavu Jedinice za brze intervencije.

Voditelj ronilačkog tima, Damir Podnar, rekao je da tijekom spašavanja nisu mogli provesti prvotni plan jer se situacija mijenjala iz sata u sat. Opisao je kako su zarobljene odmah htjeli staviti u čamce, no to nije bilo moguće zbog vodostaja. Zbog toga su im dali zaštitna odijela pa su uz pomoć ronilaca došli do čamca kojim su prevezeni do izlaza iz špilje.

+ posts