U spomen na Barona

28
foto: Damir Zurub

Njegovo veličanstvo “Baron Gautsch”, najljepši parobrod hrvatskog podmorja, konačno se predstavlja svijetu na dostojanstven i zanimljiv način.

Projekt obilježavanja 100 godina potonuća Baron Gautscha obuhvaća dosad najopsežniju manifestaciju sastavljenu od čitavog niza kulturnih, turističkih i edukativnih događanja na temu Baron Gautscha, a centralno događanje bit će memorijalni uron na dan potonuća parobroda, 13. kolovoza 2014. Projekt organizira udruga ronilačkih centara Istre “Altum Mare” koja je ranije ovog mjeseca u Rovinju novinarskim ekipama iz čak sedam stranih država predstavila našu najpoznatiju olupinu i ronjenje u Hrvatskoj. Kroz trodnevni boravak u Istri novinari su mogli pobliže upoznati ljepote Istre i hrvatskog podmorja uz stručno vođenje članova udruge “Altum Mare” i uz logistiku TZ Istarske županije i TZ Pule, Rovinja i Labina.
Inače, cijelo događanje je pod visokim pokroviteljstvom Istarske Županije i Grada Pule. Okosnica konferencije o Baron Gautschu bilo je predavanje kustosice Katarine Pocedić koja je na stručan i zanimljiv način okupljenim novinarima uspjela približiti povijest ovog parobroda, a organizirani su i uroni na Barona. Sve nazočne svakako je oduševilo i prigodno brendirano vino vinarije Trapan pod nazivom “Baron Gautsch”.

Baron Gautsch bio je najmoderniji i najljepši parobrod austro-ugarske putničke flote, a plovio je na obalnoj liniji Trst – Dubrovnik – Kotor. Na svoje posljednje putovanje Baron je zaplovio 13. kolovoza 1914. godine prema Trstu kada je naletio na podvodnu minu i u manje od deset minuta nestao ispod površine. Zbog razmjera tragedije brod su prozvali “Jadranski Titanik”, a poginuli putnici smatraju se jednim od prvih civilnih žrtava Prvog svjetskog rata. Danas je olupina Baron Gautsch jedna od najpoznatijih i najatraktivnijih ronilačkih lokacija Europe, a obilježavanje stote godišnjice potonuća prilika je da se i Hrvatska na kartu svijeta pozicionira kao atraktivna ronilačka destinacija te da se poduzmu aktivnosti oko daljnje aktivne zaštite olupine. 

Voditelj projekta “100 godina Barona” i dopredsjednik udruge Altum Mare, Filip Višić, pozvao je sve zainteresirane na milenijski uron na Baron Gautscha 13. kolovoza 2014. Na dan potonuća bit će organizirana dva urona, sportski u 10 sati kada će naš rekorder Goran Čolak odati počast poginulima na brodu uronom na dah na dubinu od 40 metara kako bi postavio vijenac na sam parobrod. Drugi uron održat će se u 14 sati i 45 minuta, točno u vrijeme kada je prije sto godina brod udario u minu i potonuo šest nautičkih milja od Rovinja. 

+ posts