Sukladno planu obuke za 2023. godinu na području splitskog akvatorija od svibnja do studenoga Zapovjedništvo specijalnih snaga organiziralo je i provelo obuku za borbene ronioce specijalnih snaga.

Cilj obuke bio je osposobiti polaznike za izvođenje zadaća savladavanja vodene površine (more, rijeke, jezera) uz korištenje ronilačkih aparata otvorenog kruga disanja i zatvorenog kruga disanja, odnosno provjeriti polaznike u ronjenju u otežanim uvjetima te korištenju specifične opreme za takvu vrstu ronjenja.

Zadaća obuke je upoznati polaznika s izborom ronilačke opreme, njezinim korištenjem, organiziranju i provedbi ronjenja, medicinom ronjenja i tehnikama prve pomoći pri ronilačkom udesu.

Jedna od zadaća bila je i osposobiti polaznika za savladavanje vodenih površina koristeći tehnike plivanja, ronjenja na dah (apnea) i ronjenja sa ronilačkim aparatima otvorenog i zatvorenog kruga disanja.

Treba istaknuti kako se na ovoj obuci polaznici osposobljavanju za provedbu individualnih i skupnih zadaća pri uporabi ronilačkih aparata i lake autonomne ronilačke opreme. Prije pristupanja obuci provodi se ulazno testiranje. U slučaju da kandidat ne zadovolji navedene uvjete, ne može pristupiti obuci.

Programska područja podijeljena su na obučni i izvanobučni sadržaj. Za svaku zadaću ovim programom određeni su uvjeti i propisani standardi koje polaznici moraju postići, a stav instruktora tijekom obuke izuzetno je važan. Poseban naglasak stavljen je na samostalan rad polaznika, odnosno na dovoljan broj ponavljanja određenih vježbi kako bi se dosegli potrebni standardi, a svi polaznici pokazali su veliku profesionalnost i s uspjehom završili ovu vrlo zahtjevnu obuku.

+ posts