Lošinjski muzej je u razdoblju od 30. listopada do 12. studenoga 2023. provodio podmorska arheološka istraživanja u uvali Čikat na novovjekovnom brodolomu.

Nalazište je muzeju prijavio Neno Starčić iz ronilačkog centra Subseason iz Malog Lošinja u listopadu 2022. godine. Po dojavi muzej je napravio stručni uviđaj iste godine te je nalazište prijavljeno nadležnom Konzervatorskom odjelu u Rijeci.

Uvala Čikat nalazi se na zapadnoj strani otoka Lošinja, okružena je bogatom vegetacijom te je obilježava razvedena obala. Uvala je zaštićena od svih vjetrova, osim zapadnih i kroz povijest se koristila kao dobar zaklon i mirno sidrište.

U prvoj sustavnoj istraživačkoj kampanji, unatoč lošim vremenskim prilikama, dobiveni su izvrsni rezultati. Otkriveni su elementi brodske konstrukcije s nalazima četiri brodska topa i sidrom te mnoštvom brodskog posuđa. U neposrednoj blizini lokaliteta pronađene su bacačke i topovske kugle. Površina na kojoj se prostire nalazište prekriveno je pijeskom i poljima posidonije.

Podvodni iskop započet je s četiri mamut-sisaljke i dvije pumpe postavljene na obali. Istraživanje je počelo otklanjanjem površinskog sedimenta ispod topova s ciljem otkrivanja brodske konstrukcije. Uočeno je i balastno kamenje. Trasa iskopa postavljena je u dužini 10 metara, širine dva metra. Otkriveni elementi brodske konstrukcije s vidljivim rebrima i oplatom upućuju na iznimno čvrstu konstrukciju broda koja se odlikuje duplim rebrima.

Ronjenje se odvijalo dva puta dnevno na dubini od 25 do 27 metara u trajanju od 30 minuta provedenih na morskom dnu po uronu, ne računajući dekompresiju. Ronilo se na zrak, a dekompresija na čisti kisik. Vidljivost je tijekom rada bila prilično ograničena, a jaki vjetrovi otežavali su iskop, ali i podvodnu dokumentaciju konstantnim nanošenjem pijeska i posidonije.

Terenske aktivnosti na moru odvijale su se od ponedjeljka do subote, dok su dani lošeg vremena bili predviđeni za inventiranje nalaza na kopnu. Fotogrametrijsko dokumentiranje situacije na morskom dnu izvršeno je tri puta kako bi se što kvalitetnije pratilo napredovanje istraživanja. Po završetku istraživanja nalazište je pokriveno geotekstilom i pijeskom.

Iako sustavnim istraživanjem nije zahvaćen veći dio nalazišta brodoloma, postoje opravdane pretpostavke da se u sedimentu uz brodsku konstrukciju nalazi još pokretnih nalaza. Stoga se, sukladno mogućnostima, planira nastavak sustavnog rada na nalazištu u sljedećim kampanjama.

Voditelj arheoloških istraživanja je Lošinjski muzej u suradnji s Odjelom za podvodnu arheologiju, Službom za arheološku baštinu Hrvatskog restauratorskog zavoda uz logističku podršku Zapovjedništva specijalne policije MUP RH i ronilačkog centra Subseason iz Malog Lošinja. Sudionici istraživanja bili su: voditeljica Zrinka Ettinger Starčić (muzejska savjetnica arheologinja), Pavle Dugonjić (voditelj Odjela za podvodna istraživanja HRZ-a), Robert Dorinka i Kristijan Tahtler (ronioci specijalne policije), Neno Starčić (Subseason Diving Mali Lošinj), Dragutin Šimatović (Hydra Marin Ing) i Zoran Delibašić (Agram Diving).

Financijska sredstva za realizaciju istraživanja osigurao je Grad Mali Lošinj, Lošinjski muzej i donator Entraf d.o.o., a sudionici istraživanja zahvale su uputili i JVP Grada Mali Lošinj.

+ posts