U Kirgistanu pronađeni ostaci posljednjeg utočišta svetog Mateja

93

Sibirski znanstvenici u vodama Kirgistana pronašli su ostatke naselja staroga oko 2500 godina.

Ostaci su pronađeni na oko 23 metra dubine u jezeru Issyk-Kul, a za to su zaslužni ronioci Sveučilišta Tomsk koji su prije osam godine u istom jezeru već pronašli jednu sličnu naseobinu. Kako su pronađeni ostaci posuđa s natpisom na armenskom jeziku, to je dalo potvrdu tezi da se tamo nalazi i armenski manastir. Time je postala izvjesnija intrigantna teorija da se radi o posljednjem utočištu svetog Mateja, jednog od 12 Isusovih apostola.
Dmitrij Gorn, direktor ronilačkog kluba “Skat Tsu” koji je vodio istraživačku ekipu, kazao je da su ostatci uistinu jedinstveni. “Stručnjaci sada rade na identifikaciji napisa, ali izgleda da se radi o armenijsko-sirijskom pismu”, kazao je. Ako se to pokaže točnim, bit će to novi dokaz da je na ovom mjestu bio armenski manastir u kojem su, prema legendi, pohranjeni Matejevi ostaci.
Ronioci su nalaz pronašli u zaljevu Tup, smještenom na sjeveroistoku jezera, inače desetom najvećem na svijetu i drugom najvećem slanom jezeru na svijetu nakon Kaspijskog mora. Ekspediciju je predvodio doktor Vladimir Ploskik.