Znanstvenici su desetak kilometara od njemačke obale na dubini od 21 metara na dnu Baltičkog mora pronašli zid iz kamenog doba dugačak gotovo kilometar.

Zid su u zaljevu Mecklenburg uočili slučajno pomoću sonara, a prema prvim mjerenjima preostali dijelovi zida sastoje se od 1670 kamenih komada naslaganih oko jedan metar u visinu i oko dva metra u širinu. Ostatak zida dugačak je nešto manje od jednog kilometra, a ronioci su zaronili i pažljivo pregledali ostatke pa na temelju opažanja pretpostavljaju da se radilo o zidu koji su izgradili lovci-sakupljači prije nekih 10.000 godina.

Neke od kamenih gromada prevelike su da bi ih pomaknula čak i grupa ljudi pa još uvijek nije jasno kako je takav objekt izgrađen u prapovijesti. Ovaj podmorski zid znanstvenici su nazvali Blinkerwall i vjeruju da je to najstarija do sad pronađena “megastruktura” u Europi.

Istraživači ne mogu dokazati svrhu zida, ali vjeruju da je služio za zbunjivanje životinja, poglavito jelena, koji bi pratili zid i ne bi ga preskakali. Ako je zid vodio do jezera, onda su lovci tako stvorili “slijepu ulicu” u koju bi mogli stjerati plijen pa znanstvenici vjeruju da se drugi zid nalazi zakopan pod sedimentom. Ronioci će ovo strukturu još istražiti te pokušati pronaći kosti životinja kako bi dokazali ovu teoriju.