Skriva li Crveno more tajnu života na Zemlji?

Na dnu Crvenog mora otkrivena ekstremno slana podvodna jezera

317

Znanstvenici su nedavno otkrili nevjerojatno slana “podvodna jezera” na dnu Crvenog mora!

Na nekim lokacijama na dnu Crvenog mora otkrivena su područja koja se smatraju najekstremnijim okruženjima na planetu. Znanstvenici su složni da takvi bazeni bez kisika mogu skrivati ključeve važnih medicinskih otkrića.

Ova slana “podvodna jezera” sadrže tragove o tome kako su svjetski oceani nastali prije milijuna godina te bacaju novo svjetlo na podrijetlo života na Zemlji.

Znanstvenici Sveučilišta u Miamiju u partnerstvu s neprofitnom organizacijom za istraživanje mora OceanX upotrijebili su podvodno vozilo na daljinsko upravljanje za istraživanje zaljeva Aqaba, sjevernog produžetka Crvenog mora. Otkrili su goleme slane bazene više od kilometar i pol ispod površine vode te oko dva kilometra od obale. Prije ovog otkrića smatralo se da su svi bazeni slane vode Crvenog mora smješteni najmanje 30-ak kilometara od obale.

Dubokomorski bazeni ekstremno slane vode pronađeni su na samo tri podmorske lokacije u svijetu: u Meksičkom zaljevu, u Sredozemnom moru i Crvenom moru. Radi se o najekstremnijim okruženjima na Zemlji u kojima potpuno nedostaje kisika. Sve morske životinje koje uplivaju u ove bazene bivaju paralizirane ili ubijene. No, unatoč ovom učinku “kiseljenja”, dubokomorski slani bazeni puni su mikrobnog života.

“Već dugo se znanstvena zajednica slaže u mišljenju da je život na Zemlji nastao u dubokom moru, gotovo sigurno u anoksičnim uvjetima. Proučavanje ove zajednice stoga omogućuje uvid u uvjete u kojima se prvi put pojavio život na našem planetu i mogao bi usmjeriti potragu za životom na drugim ‘vodenim svjetovima’ u našem Sunčev sustav i dalje.”, rekao je za Live Science predsjedavajući Odjela za geoznanosti mora Sam Purkis. Ekstremni uvjeti slanih bazena čuvaju vitalne informacije o klimatskim promjenama od prije tisućljeća, poput drevnih tsunamija, bujičnih poplava i potresa. Znanstvenici će ih dešifrirati s drugim rasjedima i pukotinama u morskom dnu kako bi bolje razumjeli tektonsku povijest regije i koje bi infrastrukturne promjene mogle biti značajne za budućnost. Znanstvenici se također nadaju da mikrobi mogu olakšati razvoj novih medicinskih tretmana jer drugi bazeni u Crvenom moru sadrže bioaktivne molekule s potencijalnim antibakterijskim i antikancerogenim svojstvima.

+ posts