U proteklih nekoliko dana jugozapadni akvatorij otoka Krka bio je mjesto održavanja sada već prestižnog natjecanja u podvodnoj fotografiji.

Ronilački klub “Roniti se mora” u suradnji s Turističkom zajednicom Punat i uz svesrdnu pomoć sponzora (Marina Punat, Općina Punat, DC Oliga, Olympus, Nautica, Dive In, Subcraft, ILIKE Liveaboards, TR TTL, Frank, Klara, Pivovara Medvedgrad, Terramedia, SCUBAlife), a pod pokroviteljstvom Maresa, organizirali su dosad najveće Photo Maraton Live underwater natjecanje. Šezdeset i pet natjecatelja iz deset zemalja (Italija, Njemačka, Nizozemska, Portugal, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Mađarska, Srbija, Švicarska i Hrvatska) snimali su svoje fotografije na mikrolokacijama otoka Cresa i otoka Plavnik. Natjecatelji su većinom reprezentativci svojih zemalja i renomirani podvodni fotografi. Neki od njih došli su već sedam dana prije samog natjecanja, trenirali i istraživali moguće lokacije. To samo po sebi govori o ozbiljnosti u pripremi, ali i kvaliteti natjecanja. Ukupni pobjednik trećeg Mares UWPMa je Slovenac Grega Verč. Drugo mjesto zauzeo je portugalac Rui Bernardo, a treće talijan Fabio Iardino. Koliko je tijesna bila borba za odličja govori i činjenica da je nagradu za najbolju fotografiju osvojio Rui Bernardo kojemu ni to nije bilo dovoljno za najviše postolje. Titulu najboljeg modela osvojila je Elena Piccoli iz Italije, a slijedile su je Sonia Bernardo iz Portugala te Kristina Ivanuš iz Hrvatske. Tročlani međunarodni žiri: Goran Butajla, Milan Tomažin i Gianni Pecchiar nije imao lagan zadatak. U tri kategorije (riba, macro i ambijent) morali su odabrati najbolje od najboljih. To im je očito uspjelo. Pobjednici, ali i oni koji to nisu uspjeli, složili su se: organizacija i kvaliteta natjecanja, krčko podmorje, gostoljubivost domaćina te atmosfera, ne samo da se mogu mjeriti s europskim ili svjetskim prvenstvima, već u mnogočemu postavljaju nove standarde u ovom sportu. U tome svakako veliku zahvalu zaslužuje i preko trideset volontera koji su u svakom trenutku bili spremni pomoći.

Domaćini na čelu s Brankom Karabaićem na vrijeme su shvatili sve prednosti ovakve promocije ronilačkog turizma i postavili čvrste temelje dugoročne suradnje s RK Roniti se mora. Ronjenje je oblik turizma koji traje 365 dana u godini i popunjava kapacitete gostima visoke platežne moći, a autori podvodnih fotografija najbolji su promotori ovog vida turizma.

U sklopu trećeg Mares UWPM kupa održano je i svečano proglašenje online natjecanja šestog Mares Photo maratona. Online, za razliku od live natjecanja, dozvoljava autorima da svoje podvodne fotografije snimljene bilo gdje u svijetu pošalju na natječaj. I ovo natjecanje prepoznato je po svojoj kvaliteti i svakako se nalazi među pet najprestižnijih natjecanja te vrste u svijetu. Ohrabruje da iz godine u godinu raste masovnost, a kvaliteta fotografija je odavno na vrhunskom nivou. Ove godine na natječaju je sudjelovalo 350 natjecatelja iz 46 zemalja. U galeriji Toš u Puntu postavljena je i izložba nagrađenih fotografija s natjecanja.

Više fotografija s ovih natjecanja moći ćete pogledati u 32. broju SCUBAlife magazina (lipanj 2018.).

+ posts