Ne sumnjamo u to da ste ronilački tečaj već položili, no to ne mora značiti da ste spremni za ronjenje. Ako se ne osjećate spremnima ili je prošlo dosta vremena od zadnjeg urona, možda biste trebali osvježiti svoja znanja. Kako ćete to prepoznati? Evo nekoliko jednostavnih znakova koji bi Vam mogli ukazati na potrebu za obnovom.

Ne možete pronaći svoj brevet. Naravno, možete jednostavno nazvati izdavatelja licence koji će potvrditi Vaš certifikat, ali ako ne možete pronaći svoj brevet to znači da je vjerojatno prošlo previše vremena od vašeg posljednjeg urona.

Napokon ste isplanirali ronilački odmor. Ako niste dugo ronili, a na svom idućem odmoru imate u planu roniti, možete se naći u situaciji da ćete dragocjeno vrijeme na ekskluzivnoj lokaciji utrošiti na prisjećanje osnova. To možete izbjeći tako što upišete i prođete neki od tečaja obnove znanja u svom lokalnom centru.

Prošlo je neko vrijeme od vašeg zadnjeg urona, a planirate roniti s djecom. Često se događa da u određenom trenutku i naša djeca požele naučiti roniti. Čak i ako to već dobro znaju, ipak ćete Vi biti za njih odgovorni kao roditelj. Jeste li spremni nositi se s tom obvezom? Ako je vaš odgovor “ne”, svakako razmislite o osvježavanju znanja.

Prošlo je šest do dvanaest mjeseci od vašeg posljednjeg zarona. Jedno od prvih pitanja koje ćete čuti kada dođete u nepoznati ronilački centar je: “Kad ste posljednji put bili u vodi?” Što se tiče odgovora, neki će Vam ronilački centri predložiti osvježenje, ako niste ronili šest mjeseci, godinu dana ili duže pa bi se možda o tome trebali pobrinuti i prije nego dođete na odredište.

Pomisao da sami složite opremu čini Vas nervoznima. Ako se trudite sjetiti se samo kuda ide koji dio, imajte na umu da Vam Vaš voditelj ronjenja može pomoći, ali i da je možda vrijeme za osvježavanje vlastitih znanja.

Ne možete se sjetiti kada je bio vaš zadnji zaron. Ako je vaš posljednji zaron bio prije više od desetljeća, možda će Vam trebati više od samo osvježavanja znanja. Također, ako se ne možete sjetiti kada i gdje ste zadnji put ronili, a prije nego što ste prestali roniti ste odradili svega desetak urona, onda je uistinu vrijeme da se dobro prisjetite svega. Naravno, hoćete li se i kako podsjetiti je u potpunosti Vaš izbor, no u navedenoj je situaciji preporučljivo, ne samo upisati podsjetnički tečaj, već nanovo proći kompletan.

Ako i dalje niste sigurni kako stojite, znajte da će Vam svaki instruktor vrlo rado pomoći to procijeniti.

+ posts