Proteklog su vikenda u Trsteniku na poluotoku Pelješac vrijedni ronioci čistili podmorje i pripremali plaže za nadolazeće goste, ali i domaćine. Ekološka akcija Think Green na Pelješcu 19. je akcija u nizu organizatora ronilačkog kluba Roniti se mora.

Glavni organizatori ove ekološke akcije i nositelji projekta Think Green bili su ronilački klub Roniti se Mora i National Geographic Hrvatska te ostali partneri: Mares, Hrvatske Vode, Jamnica, Garmin, ESET NOD32, Zagrebačke pekarne Klara, Pivovara Medvedgrad, Edivo, Grgić Vina, Konoba Vitaceae, Fast Food Z, Bezek, DC Blue Planet, OPG Branko Džajić, D’Oro Grill, Caffe bar Felix, Stijena, Pizzeria Riva, Poljanić, Septem pontes, Pons, Postir i SCUBAlife.

Think Green

Podmorje u uvali Trstenik i plažu Zaglavak čistilo je 40 ronilaca i nekolicina volontera na obali kojima su se pridružili i mještani Trstenika. Izvađeno je preko 400 vreća plastičnog otpada, desetine auto guma i akumulatora, bokobrani s brodova, cijev od preko dva metra, stotinjak metara čeličnih sajli, mnoštvo starih vrša te stolica koje su zbrinuli djelatnici komunalnog poduzeća Bilan. Sakupljeno je otprilike pet tona krupnog otpada i otpada u vrećama.

Za izvlačenje krupnog otpada koristili su se ronilački padobrani, kuke te brodice.

Situacija s otpadom na ovako prometnim, poluzatvorenim mikrolokacijama, naravno, nije zadovoljavajuća. Nakon ovakvih akcija nitko ne očekuje da je podmorje potpuno očišćeno, ali je edukativni efekt nemjerljiv.

Nekoliko tona izvađenog otpada i smeća nisu zanemarivi, ali pravi cilj ovakvih eko akcija nije samo čišćenje, nego i edukacija građanstva, poticanje odgovornijeg ponašanja i ukazivanje na sve veću opasnost od zagađenja. Pravi cilj je djelovanje na svijest te smanjivanje zagađenja, a tek onda sanacija. Ova akcija na pravi je način ostvarila oba cilja.

Možda najveći pothvat ove akcije je bila plaža Zaglavak koja je cijela bila prekrivena smećem koje uglavnom pristiže iz Albanije nošeno jugom. Nakon akcije plaža je ponovno u funkciji za prihvat turista.

Think Green
+ posts