Ljudi nisu zamišljeni da budu pod vodom. Većinom imamo nekoliko minuta ispod površine prije nego što izronimo hvatajući zrak. 

Naše uši moraju biti pod izjednačenim tlakom na putu prema dolje, moramo nositi velike plastične mjehuriće oko očiju da vidimo, često trebamo obložiti naša tijela u drugu kožu napravljenu od neoprena i gume samo da bismo zaplivali, a mi smo si pričvrstili i ogromne peraje na noge u nastojanju da se ipak pomaknemo ispod površine. Napravili smo sve vrste naprava kako bismo produžili vrijeme za istraživanje tog golemog, uglavnom neistraženog dijela našeg svijeta, ali unatoč svemu ne možemo izbjeći činjenicu da jednostavno nismo zamišljeni da budemo pod vodom. Ipak, jeste li ikada vidjeli ribu koja pokušava hodati? U tome su smiješno loše. No, zahvaljujući novopatentiranom izumu “The Ocean Space Habitat”ipak ćemo pod vodom moći boraviti nešto duže i otići nešto dublje. Ukratko, radi se o podvodnom “kampu”kojega su kreirali istraživač National Geographica Michael Lombardi i profesor s njujorškog Sveučilišta Winslow Burleson. Prema National Geographicu, zahvaljujući ovom izumu ronioci će biti u mogućnosti roniti nešto dublje i dulje nego što to dopušta komercijalno ronjenje, no sve ima svoje granice.

Poanta ovoga izuma jest da i komercijalnim roniocima omogući jednostavnije dekompresijske stanke, riješivši ih teških boca i brige o potrošnji zraka u njima. Kao i većina velikih ideja “The Ocean Space Habitat”je iznimno jednostavan; to je šator ispunjen zrakom s bocama koje vise s njega. Ideja je prvi put predstavljena 2012. godine nakon što je NOAA zatvorila svoje posljednje stalno podvodno stanište. Lombardi je tada dobio potporu za isprobavanje novog koncepta. “Ovo predstavlja kraj jednog razdoblja”, rekao je u to vrijeme, “gdje će velika, skupa, nepokretna staništa za znanost zauzeti stražnje sjedalo u sljedećem valu poboljšanih tehnika za ljudsko istraživanje i intervenciju morskog dna”. Kako saznajemo od National Geographica, u suhu komoru stane nekoliko ronilaca koji ondje za vrijeme dekompresijske stanke mogu skinuti opremu, razgovarati, jesti pa čak i spavati. Podvodna staništa poput ovoga nisu ništa novo s obzirom na to da ronilačka zvona već dugo postoje, dapače, spominje ih još Aristotel, no “The Ocean Space Habitat”je stari koncept poboljšala koristeći noviju i bolju opremu te je učinila koncept pristupačnijim komercijalnim roniocima. “The Ocean Space Habitat”je na napuhavanje pa ga lako možete sklopiti i staviti u kofer te ga jednostavno napuhati svaki puta na novoj lokaciji. Na taj način će komercijalni ronioci i rekreativci moći kući ponijeti malo više iskustva nego inače. Tako će turisti moći, umjesto uobičajenog jednosatnog urona, iskusiti mnogo više pa čak i promjenu dana i noći pod vodom. Interesantno, zar ne?

+ posts