Mares Flexa Z – therm je mokro odijelo koje u mnogim karakteristikama prelazi u polusuho, a u nekim rješenjima uspješno preuzima filozofiju korištenja suhih ronilačkih odijela.

“Hibridno odijelo” izraz je koji najbolje opisuje, u pozitivnom smislu, ono što nam je palo napamet čim je ovo odijelo stiglo na našu adresu. Inovativnost ovog odijela ogleda se ponajprije u spajanju na prvi pogled nespojivih svojstava mokrih i suhih odijela. Da, dobro ste pročitali, i to je moguće.

Svi ste već vjerojatno svjesni postojanja dizajna modernih suhih odijela koja imaju dvije vrlo važne karakteristike, a to su “teleskopski” dizajniran trup odijela čija namjena je lakše oblačenje te dijagonalno postavljen prednji zatvarač koji omogućuje samostalno otvaranje i zatvaranje odijela. Upravo ova dva “featurea” su spretno inkorporirana u Flexu Z – therm i već sam vizualni dojam je na prvi pogled fantastičan.

Flexa Z – therm je debljine sedam milimetara, što ga čini idealnim za testiranje u uvjetima Jadranskog mora. Testovi ovakvih odijela trebali bi se izvoditi tako da se uspoređuju s ronjenjem u mokrim odijelima koje uglavnom ima svoju “pravocrtnu liniju”. Prvu polovicu ronjenja u klasičnim mokrim odjelima će svi odraditi bez problema, ali u drugoj polovici ronjenja već dolazi do ozbiljnog pothlađivanja pa ronjenje uglavnom postaje manje udobno. Uvelike to ovisi i o dubini ronjenja te pojavi jadranske termokline, ali realno je reći da je u našim uvjetima svaki ozbiljniji uron zasigurno prekoračuje ovu granicu.

Ova odijela izrađena su od “super stretch” troslojnog neoprena i s već poznatim Maresovim trilastic konceptom pa pružaju ultimativnu kombinaciju vrhunske termalne zaštite, vrlo jednostavnog oblačenja te maksimalne udobnosti pod vodom. Na prvi kontakt i opip material je vrlo udoban i podatan za oblačenje i nošenje, što je samo dodatni plus općem dojmu.

Odijelo je, rekli smo već, debelo sedam milimetara pa, iako je neopren rastezljiv, ipak ne možete očekivati da ga možete obući baš kao trenirku. Minimum napora je ipak potreban, ali ni približno kao kod većine odijela sličnog dizajna. Ono što odmah upada u oči i su i ušivene manžete na rukama i nogama. Odijelo ima i integriranu kapuljaču s također vrlo dobro izvedenom manžetom. Već pri prvom razgledavanju uočava se vrlo kvalitetno izvedena zaštita svih šavova Sa seal tehnologijom (“varenim” spojevima) koja garantira dugotrajnost.

Najzanimljiviji dio odijela je teleskopski dio koji je izveden od nešto tanjeg materijala, upravo radi jednostavnosti kasnijeg preklapanja. Tu je i međunožna kopča koja dolazi kao logičan dio cjeline teleskop koncepta. Iznad teleskopa nalazi se dijagonalni zatvarač sa širokom podstavljenom (“donjom”) manžetom. Pozitivna osobina ovakvog zatvarača je što ga možete otvarati i zatvarati potpuno samostalno, bez ičije pomoći, slično kao i kod modernijih suhih odijela.

Odijelo je dodatno ojačano na koljenima slojem protiv abrazije, a svakako je veliki plus i ugrađeni džep na desnoj nogavici za nošenje sitnih dijelova opreme poput maske, kompjutera i slično. Najbitnija karakteristika odijela, osim termalne zaštite, trebala bi biti i što je moguća veća udobnost, što se manifestira nakon što ga obučete i u potpunosti zakopčate tako da ste spremni za ronjenje. Oblačenje odijela, zajedno s podešavanjem teleskopa i zatvaranjem je razmjerno jednostavno, a čak niti kapuljača ne predstavlja preveliki problem jer ju komotno možete skinuti s glave i ostaviti da visi, bez traga neugodnom zatezanju na vratu što često zna biti boljka kod nekih drugih tipova odijela.

Trenutak ulaska u more je najvažniji za cjelokupni dojam o pojedinom dijelu opreme u ovakvim situacijama, pogotovo kad se radi o mokrom ili polusuhom odijelu. Uvijek slijedi pitanje koliko vremena treba moru da prodre “kroz” odijelo i kada ćete osjetiti ono neizbježno, neugodno curenje niz vrat i leđa ili trbuh. Flexu Z – therm smo najprije isprobali ulaskom u more s plaže, dakle postupno i prvo ugodno iznenađenje je uslijedilo kada smo shvatili da, iako smo u vodi do iznad vrata, vrlo malo vode ulazi u odijelo, i to tek nakon nekoliko minuta. Nakon toga je uslijedio “oštriji” test, skok u more s čamca s kompletnom opremom. Skok, izranjanje, namještanje maske, provjera opreme i čekanje, čekanje… konačno se osjeća mala količina mora koja prolazi kroz zatvarač (koji je klasični – “mokri”). Zbog odlično izvedenog kroja na spoju odijela i kapuljače u potpunosti izostaje osjet curenja mora unutar odijela, što je veliki, veliki plus.

Flexa Z – therm se u smislu propuštanja mora ponaša kao polusuho odijelo – drugi veliki plus. Nema osjećaja hladnoće, pogotovo na prijelazu ispod termokline u hladniji sloj mora. Nakon dvadesetak metara dubine temperatura pada na već hladnih 16 stupnjeva, međutim očekivani efekt pothlađivanja izostaje u potpunosti. Treći plus. Četvrti plus zaslužuje dugotrajna termalna zaštita jer smo ronili namjerno preko jednog sata ispod termokline, međutim ništa. Ni najmanje hladnoće. U tome leži vjerojatno i najbolja odlika ovog odijela.

Zadnje testiranje možda nije previše preporučljivo, a to je ono o udobnosti odijela nakon ronjenja kada se zbog nekog razloga ne možete odmah skinuti. Neka odijela tada počinju žuljati, neka pothlađuju, neka “probije” vjetar, ali ništa od ovoga se ne događa s ovim odijelom.

Kompletan test Mares Flexa Z-therm odijela možete pročitati u tiskanom izdanju SCUBAlife magazina (36. broj iz lipnja 2019.).

+ posts