Tehnički ronilac smrtno stradao roneći na poznatoj olupini

144

Svjetski poznata olupina, SS Andrea Doria, nažalost, odnijela je još jednu žrtvu.

Britanski tehnički ronilac Steven Slater poginuo je 24. srpnja 2017. roneći na olupini SS Andrea Doria, a točan uzrok i okolnosti smrti još nisu utvrđene. Poznato je samo da je Slater imao problema tijekom urona te da ga je posada njegovog ronilačkog broda onesviještenog izvukla na brod. Iako mu je pružena prva pomoć, nije uspio povratiti svijest.

Andrea Doria je jedna od najpoznatijih dubokih svjetskih olupina, talijanski luksuzni putnički brod koji je nastradao zbog pomorske pogreške 1956. godine kod obale Massachusettsa u blizini otoka Nantucket. Olupina leži na dubini od 70 metara s najvišom točkom na 50 metara. Nažalost, Steven Slater je već šesnaesti ronilac koji je smrtno stradao roneći na Doriji. Obitelj nastradalog ronioca dala je izjavu: “U najvećoj žalosti javljamo da je Steven preminuo 24. srpnja prilikom ronjenja u SAD-u. Svi smo slomljenog srca, no, lakše nam je kad znamo da je poginuo radeći nešto što voli.”

Steven Slater bio je vješt tehnički ronilac i istraživač olupina te član britanskog tima tehničkih ronilaca. Najviše je volio istraživati olupine koje leže uz najsjeverniju obalu Ujedinjenog Kraljevstva. Bio je strastven i temeljit istraživač koji je odradio mnoge urone u svom dvadesetosmogodišnjem ronilačkom iskustvu. Njegov najznačajniji uron bio je na oceansku lađu Empress of Britain uz obalu Irske na 165 metara dubine.

Inače, olupina SS Andrea Doria slovi kao jedna od najpogibeljnijih ronilačka lokacija na svijetu. Više o njoj i drugim ronilačkim lokacijama na kojima su česti ronilački incidenti sa smrtnim ishodom možete pročitati putem ovog linka, a kompletan popis s detaljnim opisima najpogibeljnijih ronilačkih lokacija na svijetu pronaći ćete u 23. broju SCUBAlife magazina (ožujak 2016.).

+ posts