Ako tražite nove načine kako snimati vaša podvodna iskustva, onda će vas sigurno zanimati BIKI – prvi svjetski podvodni bionički dron.

Ovaj robot u obliku ribe, o kojem smo u SCUBAlifeu pisali kad je bio još u fazi financiranja putem Kickstartera, trebao bi konačno doći na tržište idućega mjeseca. Ići će do dubine od 60 metara te omogućavati snimanja visokokvalitetnih fotografija i snimki. BIKI je proizvod tehnološke kompanije Robosea koja se specijalizirala za podvodne robote, a ovo im nije prvi robot. Do sada im je najveći uspjeh robot koji nadzire kvalitetu vodu i regulira zagađenost.

Ovaj put napravili su uređaj koji koristi infracrvene senzore za obilaženje prepreka, a ugrađeni GPS omogućava mu da se vrati do točke odakle je krenuo te da šalje podatke na vaš mobilni uređaj u stvarnom vremenu. Njegov rep načinjen je od prirodne gume i legure visoke elastičnosti, što omogućava precizne kretnje pod vodom. Ugrađena kamera ima kut leća od 150 stupnjeva i može snimati 4K snimke, odnosno fotografije od 16 megapiksela. Dva svjetla od 114 lumena na prednjem kraju drona služe osvjetljavanju tako da se uređaj može koristiti i pri slaboj vidljivosti, a robot ima i poseban algoritam koji mu služi za održavanje stabilnosti i pri nemirnom moru tako da su snimke uvijek stabilne. Osim što ga se može koristiti i dok ste sami u moru, BIKI se može kontrolirati i s površine putem iOS/Android aplikacije, a ukoliko se slučajno izgubi konekcija s dronom, on se sam vraća na mjesto odakle je krenuo. Za punjenje baterije treba dva sata, a kad je puna, dron se može koristiti između 90 i 120 minuta. Ukupna memorija koju ima je 32 gigabajta. Uz to je i vrlo tih te pri kretanju stvara buku od tek 55 decibela. Vanjska oplata mu je od ekološkog staklenog vlakna koje je otporno na koroziju, loše vremenske uvjete te ekstremne temperature. Povrh svega, uređaj je težak samo 2,4 kilograma. Do sada je napravljeno 30 prototipova, a u kolovozu će se naći u slobodnoj prodaji po najavljenoj cijeni od 1024 američka dolara.

+ posts