SWES – ronilačka svjetiljka na morski pogon

160

Grupa podvodnih istraživača iz Mađarske razvila je ronilačku svjetiljku u potpunosti pogonjenu morskom vodom, a sada putem “crowfundinga” traži sredstva za proizvodnju i prodaju toga proizvoda. 

Njihov proizvod nazvan je SWES (Sea Water Energy System). “Radi se o ronilačkoj lampi koja nudi 100 posto čistu energiju, LED svjetla koja se pale čim ih se uroni u slanu vodu. Postoje verzije od 100 i 300 lumena. SWES svoju energiju crpi iz visoke koncentracije minerala koji se mogu naći u slanoj vodi, a koristi posebnu kristalnu tehnologiju. Rezultat je ekološki prihvatljivo, samopogonjujuće ronilačko svjetlo koje ne zahtijeva nikakvo posebnno održavanje”, kažu mađarski ronioci.
Napominju kako se ne namjeravaju zadržati samo na ronilačkoj lampi, već namjeravaju razviti i propulzijski sustav za brodove koji energiju vuče iz slane vode. Prema njihovim riječima treba im oko 200.000 američkih dolara kako bi počeli serijsku proizvodnju SWES svjetiljke i završili SWES prototip za brodove.
Ova grupa koja okuplja vrlo iskusne mađarske ronioce već se 20 godina bavi podvodnim arheološkim istraživanjima na velikim dubinama, a do sada su odradili devet znanstvenih ekspedicija u sedam zemalja. Tijekom tih istraživanja otkrili su više od 100 povijesnih olupina i jedan 2000 godina star podvodni grad te pomogli vlastima da nađu i uklone eksplozivne naprave iz Drugog svjetskog rata.