U Jadranu živi šest vrsta mišića od kojih ćemo najčešće sresti mišića repaša (Callionymus pusillus).

Mišići su male ribe iz porodice Callionymidae (od grčkog kallis, “lijep” i onyma, “ime”), pripadaju redu grgečki (Perciformes), razredu zrakoperki (Actinopterygii) i nadrazredu koštunjača (Osteichthyes). Gotovo sve od poznatih 139 vrsta obitavaju u tropskim morima.

FOTO: Marinko Babić
FOTO: Marinko Babić

Mišić repaš ima valjkasto, izduženo tijelo sa spljoštenom, trokutastom glavom, malim ustima i visoko postavljenim očima. Koža mu je glatka, bez krljušti. Za ovu vrstu je svojstven izrazit spolni dimorfizam, mužjaci su duži (do 14 centimetara), imaju veće, raskošno obojane leđne i repne peraje i modre uspravne pruge na boku. Ženke narastu do 10 centimetara, nešto su šire, sive su boje s točkastim uzorkom koji je gotovo identičan okolnom pijesku.

FOTO: Marinko Babić
FOTO: Marinko Babić

Pored Jadranskog mora, žive u sjevernom dijelu Mediterana, Crnom moru te uz portugalsku obalu Atlantskog oceana. Nastanjuju plitke vode s pješčanim dnom, a povremeno se spuštaju do 100 metara dubine.

FOTO: Marinko Babić
FOTO: Marinko Babić

Mužjaci se zadržavaju na svojim osvojenim područjima. Pritom postoji jedan veliki problem, mužjaci ne mogu iscrtati svoje granice na mekom pješčanom dnu pa dolazi do stalnih svađa između susjeda oko teritorija. U slučaju da se susjed previše približi branjenom području u trenutku počinje borba. Na početku se ribe suprotstavljaju jedna drugoj izdignutih tijela i izbačene glave prijeteći širom otvorenim ustima. Ukoliko ni jedna od riba ne uzmakne, dolazi do prave borbe. Obje ribe zagrizaju jedna u drugu te naguravanjem odlučuju pobjednika. Poraženi napušta bojište dok pobjednik ostaje na svom teritoriju.

FOTO: Marinko Babić
FOTO: Marinko Babić

Mišići na predškržnom poklopcu imaju bodlju čiji je ubod bolan, a rana teško zarasta.

FOTO: Marinko Babić
FOTO: Marinko Babić

Dođe li ženka na teritorij mužjaka on će je pokušati zadiviti svojim blještavim bojama. Ako se mužjak svidi ženki, ona će nekoliko puta podignuti i preklopiti svoje leđne peraje. Ovo je siguran znak da ritual mriještenja može početi. Mužjak se svojom desnom perajom prislanja tijesno na bok ženke dok im se glave lagano dodiruju. Ovako priljubljeni par počinje lagano plivati prema gore. Svadbeni ples mišića repaša odvija se najčešće kasno poslijepodne, neposredno prije zalaska sunca u lipnju i srpnju.

Više o ovim rasplesanim zavodnicima možete pročitati u dvadesetom broju SCUBAlife magazina.

Marinko Babićzaslužan je za neke od najatraktivnijih materijala o podvodnoj biologiji koje objavljujemo u SCUBAlifeu. Prvu ronilačku kategoriju stekao je još 1979., a kasnije je bio pripadnik specijalnih postrojbi u kojima je ronjenje bilo značajan element obuke i borbene spremnosti. Profesor je kineziologije, a zanimljivo je da roni na dah pa su sve podvodne fotografije iz njegovog opusa nastale upravo ronjenjem na dah.