Susret ronilaca i velike mola mole

101

Portugalski ronioci nedavno su se susreli s golemom mola molom koja je svojom veličinom zasjenila svoje ljudske obožavatelje.

Ronioci su okružili ovu ogromnu, ali pitomu životinju kako bi zabilježili svoje predivno i nezaboravno iskustvo. Popratnu, rijetku snimku ronjenja s ovom golemom ribom snimila je Michael Pereria. “Sporo gibajuća riba i čista voda omogućile su spektakularne snimke ove zadivljujuće životinje iz neposredne blizine”, stoji u opisu ovog videa.

Inače, mola mole su najveće ribe koštunjače na svijetu. Mogu biti gotovo pet metara visoke te tri i pol metra dugačke. Najveći primjerci mogu težiti i preko dvije tone, a najčešće obitavaju u tropskim i umjerenim vodama tražeći meduze, male ribe i planktone. Njihova skraćena tijela su pomalo kružnog oblika i imaju leđnu perajicu koja služi kao kormilar zvan klavus. Usta im nikad nisu u potpunosti zatvorena, upotpunjujući njihov bizarni izgled.

Mola mole se rijetko susreću jer obično lutaju otvorenim morima daleko od uobičajenih mjesta ronjenja. Što se tiče veličine riba, samo morski psi i divovske raže, koje su hrskavičnjače, teži su od mola mola riba.

+ posts