Stručnjaci otkrivaju – većina ronilačkih nesreća mogla se izbjeći

137
ilustracija: Goran Butajla

Ronjenje predstavlja izazov u ekstremnom okruženju u kojem uvijek postoji mogućnost nezgoda.

Ipak, dosadašnja istraživanja pokazala su kako se većina tih nezgoda mogla izbjeći.
Odgovarajuće preventivne aktivnosti, bolja edukacija i standardi te pravovremena identifikacija opasnosti i procjena rizika osnove su uz pomoć kojih se mogu izbjeći mnoge ronilačke nesreće, naročito one sa smrtnim ishodom, zaključuju čelnici Međunarodne organizacije za sigurnost ronjenja (DAN Europa).
“U sferi rekreativnog ronjenja ne postoje čvrsto postavljeni međunarodni standardi, već se oni obično provode prema nacionalnim agencijama za obuku ronjenja koje su privatne organizacije”, kazao je profesor Alessandor Marroni, predsjednik DAN-a Europe. Dodao je kako se, iako nije bilo većih sigurnosnih propusta među lokalnim agencijama, prečesto naglasak stavljao isključivo na sigurnosti u vodi; poput sprječavanja utapanja i dekompresijskih incidenata, dok su se mnoge nesreće zapravo mogle izbjeći da se s više pažnje pristupalo prije nego je ronilac došao pod vodu.
Stoga je memorandum koji je nedavno potpisan između DAN-a Europa i malteškog Instituta za studij turizma korak bliže unapređivanju edukacije te time same sigurnosti ronjenja. Malta će uskoro postati globalni centar ronilačke izvrsnosti, budući da je dogovoreno otvaranje prvog Međunarodnog instituta za sigurnost i medicinu ronjenja. Institut će provoditi nacionalni i međunarodni program akademskog obrazovanja s naglaskom na sigurnost ronjenja, medicinu i istraživanja te na kraju omogućiti stjecanje akademske titule magistra ronjenja i hiperbarične medicine.