Mokra ronilačka odijela napravljena su od neoprena i, unatoč pravilnoj upotrebi, ne traju doživotno.

Neki modeli neoprenskih odijela imaju i dodatke za zaštitu zglobova ili pojačanja na leđima koja su najčešće od gume, a tu su i patentni zatvarači, dodaci od plastike… Postavlja se pitanje, što ronioci rade s istrošenim neoprenskim odijelima? Nažalost, odgovor je da ih uglavnom bace u smeće, a kako neopren spada u mješoviti otpad, samo će dodatno opteretiti naš planet. Naravno, postoji rješenje za ovaj problem. Kako vaš odbačeni neopren ne bi postao samo još jedan komad otpada koji će opteretiti Zemlju, SCUBAlife vam donosi nekoliko savjeta.

U nekim naprednim, ekološki osviještenim društvima već su dobro upoznati s problemom recikliranja neoprena pa postoji niz projekata i tvrtki koje na različite načine udahnjuju novi život rabljenim ronilačkim odijelima. Primjer je grupa ReSurf koja podučava surfanju djecu iz siromašnijih obitelji i prima donacije u obliku rabljene opreme (koja se, naravno, može popraviti). Ima dosta takvih grupa i projekata diljem svijeta.

S druge strane, neopren prihvaćaju i tvrtke koje od rabljene neoprenske odjeće rade nešto novo. Tvrtka Suga proizvodi neoprenske prostirke za jogu, a Green Guru Gear neoprenske ruksake, novčanike i druge proizvode. Fotoaparati, računala i telefoni nikad nisu previše zaštićeni, posebice kad putujete, a dodatni sloj zaštite može se izraditi od rabljenog neoprena. Od neoprena se rade i podloge za kompjuterski miš, a od rabljenih neoprenskih odijela neke tvrtke izrađuju nove zaštitne rukavice. Diveheart i Lava Rubber rabljeni neopren od ronilačkih odijela pretvaraju u mnoštvo korisnih predmeta kao što su prostirke za jogu, podmetači za čaše, otirači ispred ulaznih vrata…

Od rabljenog neoprena i sami možete izraditi razne “kutije” za boce i limenke. Tako će vam voda (pića) uvijek biti hladni, a izrada je jednostavna.

Dakle, ako vam je mokro odijelo već zrelo za zamjenu, staro odijelo ne bacajte u smeće – prenamijenite ga, a ostatke pošaljite na recikliranje.

+ posts