Počele su prijave za prestižno natjecanje za podvodnog fotografa godine 2024., a prijaviti se možete do petog siječnja 2024.

Prošlogodišnja pobjednica ovog prestižnog natjecanja i nositeljica titule Underwater Photographer Of The Year 2023 je Kat Zhou, a pobijedila je svojom fotografijom amazonskih dupina “Boto Encantado”. Na to natjecanje prošle godine prijavilo se 546 podvodnih fotografa koji su poslali gotovo 6000 fotografija.

Inače, UPY 2024. je deseto izdanje ovog natjecanja otkad je ovo natjecanje ponovno pokrenuto, a UPY vuče korijene još iz 1965. godine kada je britanski fotograf Phil Smith proglašen prvim podvodnim fotografom godine.

Predsjednik sudskog žirija je Alex Mustard koji je najavio da će ovu jubilarnu godišnjicu obilježiti dodjelom nagrada u središtu Londona te izložbom pobjedničkih fotografija iz svih 10 godina natjecanja, kao i postavljanjem printova fotografija na Go Diving Showu u Ujedinjenom Kraljevstvu i izložbama u cijelom svijetu.

Ovo natjecanje ima 13 kategorija s raznim temama, a uključuje prilagođeni sustav rezultata koji pruža povratne informacije fotografima o tome koliko je napredovala svaka pojedinačna fotografija tijekom natjecanje tako da svaki sudionik ima koristi od sudjelovanja. Ocjenjivački sud sastoji se od podvodnih fotografa Petera Rowlandsa, Tobiasa Friedricha i Alexa Mustarda koji će se osobno sastati kako bi ocijenili svaku sliku prijavljenu na UPY2024.

VIše o ovom natjecanju te načinu prijave možete pronaći na službenim stranicama Underwater Photographer Of The Year.