Svi mi ponekad zaboravimo kakvu sitnicu, no u ronjenju to može značiti veliku katastrofu.

Zato smo mi ovdje da Vas podsjetimo na neke stvari jer se gotovo svim roniocima s mnogo iskustva događa da ponešto previde zbog prevelike sigurnosti.

Prije urona je bitno provjeriti opremu. Podsjetite se da opremu treba servisirati svakih 12 do 24 mjeseca i nemojte zaranjati s opremom koja dulje od dvije godine nije bila na servisu! Naravno, učestalost servisa ovisi o učestalosti ronjenja i o kojemu se dijelu opreme radi. Na primjer, ako ronite više od 100 puta u godini dana svakako servisirajte regulator više puta godišnje, a u protivnome jednome. Slijedite uputstva proizvođača o učestalosti servisa pojedinog dijela opreme i nemojte ih preskakati! Ako ne biste letjeli avionom koji nije bio na redovnome servisu, nemojte niti roniti s neservisiranom opremom.

Ako imate potpuno novu opremu, pobrinite se da ste je kod kuće sastavili i isprobali.  Uvjerite se na kopnu kako sve ispravno funkcionira i pristaje Vam. Ne čekajte uron kako biste shvatili da ne znate namjestiti novo računalo na nitrox mode ili kako je Vaše novo odijelo napravljeno da pristaje nekome tko je daleko drugačije građe od Vas.

Jeste li obavili provjeru prije urona sa svojim ronilačkim partnerom? Možda Vam se ovo čini banalno kao kad teta u vrtiću traži od djece da se drže za ruke kada hodaju ulicom, no ovo je izuzetno bitno glede ronilačke sigurnosti, a oduzet će Vam svega nekoliko minuta. Ovako možete spriječiti i nesreće i neugodne situacije poput zaboravljanja olova ili ispravno sastavljene opreme. Može Vam pomoći akronim “KOZA i POL”:

  • K – kompenzator plovnosti – provjerite je li inflator spojen na bocu
  • O – opasnost – dogovorite postupke u slučaju opasnosti i prođite moguće opasnosti
  • Z – zrak – provjerite je li boca otvorena i radi li regulator i inflator
  • A – aktivnosti – dogovorite se što ćete raditi (razgledavati, slikati, igrati se, čistiti…)
  • P – plovnost – provjerite možete li postići neutralnu plovnost
  • O – oprema – provjerite je li sve ispravno, magli li se maska, gdje su kopče za otpuštanje olova…
  • L – lokacija – dogovorite kako će izgledati uron (uz/niz struju, oko kojih stijena, na kojoj dubini…)

Pratite svoga partnera. Uron će biti kvalitetniji ako komunicirate sa svojim partnerom. Pitajte ga kako je (pokazujući “OK”znak), usporite ga ako je potrebno, pokažite mu zanimljivosti koje uočite, ne odvajajte se od njega, provjeravajte količinu zraka…

Pratite vlastita računala i barometre! Znamo kako na ovo ne bismo trebali podsjećati, no ovo je nešto što se najčešće zaboravlja. Pratite dubinu i količinu preostalog zraka te pratite da uvijek imate dovoljno za siguran izron. Ne zaboravljajte paziti na svoju sigurnost!

+ posts