Ekološka udruga Green Sail prošlog je vikenda organizirala akciju čišćenja podmorja u Krilu Jesenice.

Radi se o udruzi koja svojim djelovanjem potiče pozitivna rješenja unutar nautičkog sektora  s ciljem zaštite mora i morskog okoliša, a akcija je organizirana kako bi se, ne samo dijelom očistilo more od otpada, već i pokazala važnost te nužnost lokalnih inicijativa za očuvanje morskog okoliša. Green Sail je neprofitna inicijativa osnovana s ciljem promocije održivog turizma i ekološki odgovornih praksi unutar nautičkog sektora te prevencije onečišćenja mora i morskog okoliša.

Akcija je održana u Krilu Jesenice, mjestu poznatom po dugogodišnjoj tradiciji brodogradnje, brodskog prijevoza putnika te turističkih krstarenja brodom, no također i u luci gdje se nalazi velika koncentracija otpada. Akciji su se odazvali Udruga Podvodnih Aktivnosti (UPA) Rostrum Split te ronilački klub Calypso iz Omiša s profesionalnim iskustvom u brojnim akcijama čišćenja. Ronioci su čistili podmorje u nedjelju, kada je cijelu Hrvatsku zahvatilo dugo najavljivano nevrijeme. Tako su ronioci i lokalni volonteri pokazali da zaljubljenike u more čak i nepovoljni vremenski uvjeti ne mogu spriječiti da sudjeluju u aktivnostima koje pomažu u očuvanju morskog okoliša. Zajedničkim trudom volonteri su iz mora uklonili gomilu otpada: od guma, cijevi, ploča, tepiha, posuđa, dijelova namještaja, usisavača, bušilica i tako dalje.

Veliku ulogu u realizaciji akcije imali su pokrovitelj akcije: trgovački lanac LIDL, Hotel Krilo i komunalna služba Peovica koji su podržavali volontere i inicijativu Green Sail u organizaciji ovog čišćenja podmorja. Nadamo se da će ovakve akcije motivirati i druge lokalne stanovnike da se uključe u buduće aktivnosti koje, kao i održana akcija, mogu biti korisne za njihovu zajednicu.

+ posts