Izvor Ričina u Donjem Pazarištu u Lici prošlu je subotu bio poligon za trening šesteročlanog tima speleologa i speleoronilaca.

Voditelj vježbe bio je Vladan Striga, a vježba koje je trajala od osam do 14 sati, uključujući i predavanje i praktični dio, bila je simulacija izvlačenja mrtvog tijela čiju je ulogu preuzela lutka. Petra Kovač Konrad je za portal “24 Sata” izjavila: “Voda je bila hladna, temperature pet stupnjeva Celzijusa, a vidljivost svega dva metra. Ipak, uspješno smo locirali lutku koja je glumila mrtvo tijelo te je transportirali iz potopljene špilje. Predavanja su bila vezana uz temu traženja i vađenja mrtvog tijela iz potopljenih speleoloških objekata. Obuhvaćala su samu proceduru od početka akcije, planiranja, sigurnosti i opreme.”

Praktični je dio bilo potrebno odraditi u dva dijela, odnosno jedan je tim trebao locirati tijelo koje je bilo na udaljenosti od oko 100 metara od izvora, nakon čega je zadatak drugog tima transportirati tijelo. Naravno, speleoronioci su osposobljeni spašavati živote, no i vježbe poput ove su izuzetno bitne za pravilno funkcioniranje tima u svim situacijama. Petra Kovač Konrad dodaje: “Drukčija je situacija kad znamo da je osoba mrtva. Ne moramo ‘juriti’, već se možemo puno kvalitetnije posvetiti planiranju same akcije. Također, koriste se različita nosila ako je u pitanju mrtvo tijelo ili živa osoba. Za žive se uglavnom zna gdje se nalaze, dok je kod mrtvih potrebno prvo locirati tijelo, što je možda i najteži dio akcije.”

Smisao ovakvih treninga mogli smo pratiti nedavno na Tajlandu kad su sve oči svijeta bile uprte upravo u speleoronioce koji su sudjelovali u spašavanju djece iz spilje. Nadamo se da će ovakvih vježbi biti što više i da će se i država uključiti u osposobljavanje specijalnih timova kako bi u Hrvatskoj bilo što manje stradanja i što više uspješnih intervencija.

+ posts