Spektakularno potopljen Titov brod Vis

204

Istarski ronilački turizam dobio je novo podvodno obilježje i jedinstvenu ronilačku lokaciju.

Admiralski brod Vis dugačak 58 metara već ove sezone očekuje prve ronioce na dnu mora u blizini rta Kamenjak.
Titov brod svečano je potopljen u nedjelju uz zapadnu obalu rta u Premanturi, a prvo namjensko potapanje brodova u Hrvatskoj privuklo je tisuće građana i turista koji su, što s kopna, što s brodica na pučini, pratili ovaj jedinstven događaj. Dramaturgiji samog čina doprinijeli su zvuci limene glazbe i dvojica muškaraca koja su u trenutku detonacije zaostali na krmi broda. Obojica su spašena, a Vis je nestao pod vodom za svega nekoliko sekundi i sada leži na oko 250 metara udaljenosti od obale pred uvalom Polje tvoreći umjetni greben za koji se očekuje da će ubrzo privući raznovrsni morski život.

Brod u vlasništvu istarskog poduzetnika Arsena Brajkovića temeljito je očišćen od svih potencijalno opasnih tvari i potopljen na 32 metra dubine, tako da će uz naprednije ronioce biti zanimljiv i početnicima koji će moći razgledati gornju palubu koja je na oko 18 metara dubine. “Od ideje do realizacije bilo je potrebno pet godina te će Vis sada kao primjer poslužiti mnogima u Dalmaciji da učine isto”, kazao je Brajković na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Aldo Verbanac, tajnik ronilačkog saveza Istarske županije, dodao je kako Talijani svoj prvi brod pokušavaju potopiti već 14 godina, ali i dalje ne uspijevaju.
Za uspjeh ovog projekta zaslužni su i mnogi mali ronilački entuzijasti koji su nakon godina administrativnih bitki doprinijeli tome da brod Vis ipak zaplovi u jednu novu misiju koja će na poseban način obilježiti hrvatsku turističku ponudu.

+ posts