Sp1-G – kućište za smartphone spojeno na ronilačku bocu

119

Jeste li ikada poželjeli zaigrati igricu na svom pametnom telefonu tijekom dekompresijskog zastanka?

Ako jeste, onda je SubSea Project lansirao pravu stvar za vas – kućišta koja će vam omogućiti upravo to. “Naš izum nudi potpunu zaštitu i osigurava punu funkcionalnost elektroničkih uređaja pod vodom na dubinama koje su nezamislive za slične vodootporne sisteme. To bi moglo potpuno promijeniti način na koji ronioci koriste elektroničke uređaje”, stoji u kompanijskoj objavi. 

Za kućište nazvano Sp1-G zaslužan je njegov izumitelj Jordi Llanes, a tvrtka već ima Sp2 i Sp3 kućišta za tablete, odnosno fotoaparate. “Svi Sp sistemi spajaju se na ronilački spremnik sa zrakom tako da nema korištenja dodatnog izvora zraka i ponovnog punjenja. Sp sistemi puštaju točno dovoljnu količinu zraka u kućište ovisno od dubini. Iako se to radi automatski, ronilac to može podesiti i ručno te nema nikakve opasnosti po ronioca, iako je spojeno na spremnik, jer ga se može u bilo kojem trenutku jednostavno otkvačiti”, kaže Llanes.
Princip rada toga sistema zasniva se na Boyle-Mariotteov zakonu. Kada krenemo uranjati, pritisak se povećava čime automatski dolazi do pokušaja smanjenja volumena kućišta. Kad se to desi, Sp sustav drži kućište pod tlakom dovođenjem zraka iz ronilačke boce kako bi bilo jednakoga volumena, sve do dolaska na maksimalnu dubinu. Kada je jednom dosegao željenu dubinu, ronilac sam podesi volumen kućišta po želji jednostavnim pritiskom na dugme. Tijekom povratka na površinu zrak automatski izlazi iz sustava kroz odvodni ventil.