Slike koje otvaraju oči otkrivaju nam kako se morska bića prilagođavaju kako bi preživjela oko osam milijuna tona otpada koji se svake godine baci u more.

Od “riblje škole” koja se smješta u jednu gumu, do hobotnice koja se drži za unutrašnjost staklenke, ove fotografije pokazuju prilagodbe morskih životinja. Tu je i mala napuhača koja se skriva unutar limenke te riba klaun koja je položila jaja u unutrašnjost staklen boce. Fotografije je snimila instruktorica ronjenja Natalie Bondarenko iz Rusije dok je ronila u Indoneziji, Egiptu te na Filipinima. Snimljene su Nikonovim D7000 fotoaparatom s podvodnim kućištem. “Svake godine tone smeća završe bačene u oceane”, kaže Natalie, “Ne radi se tu samo o plastičnim i staklenim bocama, limenkama i gumama, već i o mnogo većim gumenim i metalnim predmetima koji padaju na dno. Ti ogromni, umjetni predmeti obrastaju spužvama i koraljima te se pretvaraju u umjetne grebene gdje morska bića pronalaze sklonište i polažu jaja. U neku ruku, smeće pomaže morskim bićima da prežive. ”

Plastika je štetna za mnoge vrste poput kitova koji se nasukavaju nakon njene konzumacije, no, ova su se stvorenja naučila živjeti u suživotu sa smećem. Natalie roni od 1998. te je tijekom vremena gledala kako se podvodni svijet mijenja. “Podvodni je svijet tako šaren i različit pa sam se počela baviti i podvodnom fotografijom kako bih ga mogla pokazati prijateljima”, objašnjava ona. “Moje su omiljene ronilačke lokacije Indonezija, Filipini i Meksiko”, dodaje.

Iako su se neke životinje prilagodile našim ružnim navikama, većina njih ozbiljno ili čak smrtno stradava zbog njih. Možda Vas neka od ovih fotografija potakne da na neki način učinite nešto za naše podmorje.

+ posts