Sedmo izdanje Mares Underwater Photo Marathon Cupa koje je održano na pitoresknom otoku Rabu (od 15. do 17. rujna 2023.) ponovno je učvrstilo reputaciju vrhunskog međunarodnog natjecanja u svijetu podvodne fotografije.

U organizaciji Ronilačkog kluba “Roniti se mora”, uz potporu Turističke zajednice otoka Raba, ovogodišnji Mares Underwater Photo Marathon Cup može se pohvaliti velikim brojem sudionika i vrhunskim fotografijama. Manifestacija pod pokroviteljstvom Maresa, uz logističku pomoć KPA Amfora, Ronilačkog centra Kron i Ronilačkog centra Mirko okupila je više od 70 natjecatelja (uključujući fotografe, asistente i modele) iz osam različitih država, a nekima od njih ovo je poslužio kao odličan trening u pripremi za nadolazeće Svjetsko prvenstvo koje je na rasporedu početkom listopada na Kubi.

U spektakularnom izlogu rapskog podmorja sudionici natjecanja uživali su promatrajući (i fotografirajući) nevjerojatne prizore iz prvog reda, a svi koji nisu ronili kasnije su mogli osjetiti djelić atmosfere gledajući netom nastale fotografije. Sudionici su na ovo natjecanje došli iz Portugala, Hrvatske, Slovenije, Italije, Njemačke, Srbije, Bosne i Hercegovine i Nizozemske čime je Mares Underwater Photo Marathon Cup još jednom dokazao da je jedno od najvećih europskih i jedno od najpoznatijih svjetskih natjecanja u podvodnoj fotografiji.

Lokacije za natjecanje bile su Veli i Mali Ćutin, vrijeme je bilo sunčano, toplo, a more mirno s malo morskih struja u podmorju – gotovo idealni uvjeti za podvodne fotografe. Izletnički brodovi Mala Maris, Sardina, Lucky Luke i Old Big Mouse Mirka DC te gliser Kron Divinga prevezli su fotografe i njihove asistente na lokacije na kojima su imali dva zarona po maksimalno 90 minuta. Zadatak je bio poslati tri svoje najbolje podvodne fotografije u pet različitih kategorija: Ambijent s modelom, Ambijent bez modela, Riba, Makro i Kreativno.

Uz odavanje priznanja fotografima, natjecanje je također slavilo talente najboljih modela i ponudilo željeni Kup nacija za predstavljene zemlje, kao i “Blue Spirit Trophy” koji se dodjeljuje jednom natjecatelju za izniman doprinos i fair play.

Prestižnu titulu Mares UWPM “Kupa nacija“ osvojili su dinamični Talijani s fotografima Chiarom Scrigner i Claudiom Zorijem koji su prednjačili. Njihove izvanredne podvodne fotografije pokazale su individualne talente, ali i jedinstvo i suradnju unutar tima.

“Blue Spirit Trophy” kojim se nagrađuje “fair play” na ovom natjecanju svjedoči o uvjerenju organizatora da natjecanje nije samo utrka do pobjede, već prilika za okupljanje i druženje ljudi koje povezuje zajednička ljubav prema moru, ronjenju i podvodnoj fotografiji. Ovogodišnji “Blue Spirit Trophy” svog je zaslužnog dobitnika pronašao u Evgenu Subanu iz Slovenije.

Ugledni međunarodni žiri u sastavu Grega Verč (Slovenija), Francesco Pacienza (Italija) i Branislav Danevski (Hrvatska) prihvatio se izazovnog zadatka odabira najboljih radova natječaja. Dan nakon ronjenja proglašeni su i pobjednici.

U kategoriji DSLR-a prvo mjesto osvojio je Claudio Zori iz Italije, drugo mjesto Hinko Šolinc iz Slovenije, a treće Nuno Gonçalves iz Portugala.

U kategoriji kompaktnih fotoaparata trijumfirali su Talijani Chiara Scrigner (prvo mjesto) i Andrea Michelutti (drugo mjesto), dok je treće mjesto osigurala Hrvatica Alessandra Giordani.

Najboljim modelom natjecanja proglašena je Ana Gomes iz Portugala.

U hrvatskom poretku Vanja Krvavica osvojio je prvo mjesto u kategoriji DSLR, Ivana Nobilo drugo, a Dalibor Andres treće mjesto. U kompakt kategoriji slavila je Alessandra Giordani, iza nje su bili Nenad Škorić i Aleksandar Grilec-Đorđijevski.

Željenu nagradu Best of Show osvojio je Rui Bernardno iz Portugala, što je potvrda njegovog iznimnog talenta u bilježenju podvodnih ljepota rapskog akvatorija.

Ronilački klub “Roniti se mora” i njegovi članovi od srca su zahvalili sponzorima i partnerima koji su omogućili ovaj izuzetan događaj. Posebnu zahvalu organizatori su uputili TZ Grada Raba i istaknuli da im je cilj poticati osjećaj zajedništva bez obzira na razlike iznad i ispod površine vode. Mares UWPM kup nije samo natjecanje, to je katalizator za stvaranje novih prijateljstava među različitim pojedincima koje ujedinjuje njihova zajednička strast, a služi kao središte povezivanja i razmjene iskustava vezanih uz podvodnu fotografiju i očaravajući svijet ispod valova.

Opširniji izvještaj s ovog natjecanja, rezultate po svakoj kategoriji te mnoštvo prekrasnih fotografija moći ćete vidjeti u ovogodišnjem jesenskom broju SCUBAlife magazina.

+ posts