Članovi udruge Istočno more i Udruge za traganje i spašavanje Van nedavno su otkrili kamenje i nadgrobne spomenike s raznim oznakama u najvećem jezeru u Turskoj.

Cumali Birol, predsjednik Udruge za istočno more, istaknuo je da su stručni ronioci iz obje udruge izveli ronjenje na lokaciji između okruga Ahlat i Tatvan u pokrajini Bitlis. Pojasnio je da su tijekom ronjenja naišli na veliko područje s grobovima, s križevima na grobovima te s kamenjem sa žigom Kayı (otomansko pleme) ispod površine vode. Dodao je i da u tom području također postoje ulice ukrašene mortovima, kamenjem za mljevenje i stijenama.

Ovim novim otkrićem zapravo su turski ronioci otkrili novu zanimljivu ronilačku lokaciju. To je nevjerojatno mjesto za ronjenje jer je jezero Van netaknuto, čisto prirodno čudo s jedinstvenom strukturom.

Na jezeru Van postoje strukture koje privlače ronioce pa se tamo mogu vidjeti mikrobialiti (podvodni vilinski dimnjaci), olupine ruskih brodova, ostaci dvorca Adilcevaz, ostaci nekadašnjeg sela, a sada i novootkriveno groblje.