Još 2016. smo pisali o iBubbleu, podvodnom dronu koji autonomno prati i snima ronioce, iako je tada taj podvodni dron bio još u razvojnoj fazi.

No, sada je iBubble dobio ozbiljnijeg brata zvanog Seasam koji se koristi i za komercijalno ronjenje. Francuska tvrtka za pomorsku tehnologiju Notilo Plus, predstavila je Seasam na tržištu još 2019. godine, no, iako je već bio u upotrebi, pažnju šire javnosti privukao je pojavljivanjem u filmu “The Deep House”.

Kao i iBubble, Seasam je sposoban bežično pratiti i snimati HD video snimke ronjenja, a to čini kombinacijom akustične i računalne tehnologije vida. S udaljenosti do nekoliko desetaka metara može se uključiti na akustične signale koje emitira kontrolna jedinica koju nosi ronilac. To Seasamu omogućuje da pronađe “svog” ronioca čak i noću ili u uvjetima slabe vidljivosti. Nakon što se dovoljno približi, dron koristi svoju ugrađenu kameru od 1080p/30fps i sustav vizualnog prepoznavanja kako bi zapravo uočio ronioca, tada ga može držati fokusiranim i centriranim u svom kadru dok se kreće zajedno s njim. Dok to čini, koristi vlastiti sonarni sustav za otkrivanje i izbjegavanje prepreka. Video snimci i drugi podaci koje je Seasam snimio automatski se učitavaju na platformu CloudNotilo Plus.

Upravljačka jedinica se također koristi za slanje naredbi akustičnog signala Seasamu. Iako korisnik zapravo ne može upravljati dronom, može podesiti njegovu udaljenost/kut, uključiti reflektore i započeti ili zaustaviti snimanje. Osim toga, ronilac ga može postaviti i da se kreće ispred njega (tako da ga ronioci prate), da kruži oko grupe ronilaca dok su zaustavljeni, da ostane na mjestu dok plivaju, da samostalno izroni ili da dođe bliže kako bi ga uzeli i ručno usmjerili prema onome što žele snimiti.

Također (kao i iBubbleom), Seasamom se može daljinski upravljati s površine spajanjem na dugi, namotani komunikacijski kabel. Korisnik zatim koristi ručni daljinski upravljač opremljen tabletom kako bi njime upravljao i gledao njegov video u stvarnom vremenu. Putem iste tehnologije vizualnog prepoznavanja koju koristi za praćenje ronioca Seasam (ali ne iBubble) se može naknadno uputiti da objekte kao što su dijelovi trupa broda, piloti pristaništa ili podvodne strukture drži u središtu kadra dok se kreće oko njih (ili s njima, ako su mobilni).

Seasam ima i još jednu mogućnost daljinskog upravljanja, a to je korištenje motoriziranog minijaturnog površinskog plovila poznatog kao Navigator. Taj Navigator je sa Sesamom povezan kraćim kabelom, a bežično komunicira s operaterom putem Wi-Fi veze. To znači da kabel treba biti samo nešto duži od potrebne dubine ronjenja drona, umjesto da bude dovoljno dugačak da se protegne sve do obale. Osim toga, budući da Navigator može odrediti podvodnu lokaciju Seasama u odnosu na sebe, može pružiti GPS koordinate za sve što je primijetio podvodni dron ispod površine.

Što se osnovnih specifikacija tiče, Seasam je opremljen sa sedam potisnika, ima maksimalnu dubinu ronjenja do 100 metara (iBubble je deklariran do 60 metara), može raditi 1,5 sat (nakon 2,5 sata punjenja svoje uklonjive litij-ionske baterije od 6600 mAh) težak je devet kilograma izvan vode i koristi dva integrirana LED reflektora od 1000 lumena. Za razliku od iBubblea, veći dio njegovog hardvera i softvera se može nadograditi pa, na primjer, može biti opremljen jačom baterijom, 4K kamerom ili svjetlima od 10.000 lumena, a ima i nosač na vrhu za senzore i druge uređaja.

Naravno, ovakav uređaj ima svoju cijenu koja svakako nije u rangu ronilačke opreme rekreativnih ronilaca, ali 12.000 eura za osnovni model nije mnogo jer se ovaj svestrani podvodni dron koristi i u komercijalne svrhe.