Scubapro je na sajmu Boot 2023. predstavio svoje nove peraje visokih performansi – Supernova.

Radi se o perajama inovativnog dvodijelnog dizajna koji omogućuje rastavljanje radi lakšeg transporta, a ovaj njemački proizvođač ronilačke opreme taj je dizajn sad proširio na svoj novi S-Tek model peraja.

Namjenski izrađene peraje za tehničke ronioce trebale bi biti sljedeće generacija njihovih peraja koje su dobro poznate u svijetu tehničkog ronjenja i proizvođač očekuje da će ih ronioci prihvatiti kao i prethodni (stari) model.

Nove S-Tek peraje pružaju maksimalnu snagu kad je potrebna, a izrađene su od izdržljivog Monprena s “ultra-aerodinamičnim” profilom. Scubapro tvrdi da list S-Tek peraja pred kutom od 30 stupnjeva zahtijeva manje otklona kako bi se postigao željeni napadni kut za učinkovit udarac, što omogućuje čvršću lopaticu bez povećanja otpora. Time se smanjuju grčevi u nogama i naprezanje gležnjeva bez žrtvovanja manevarskih sposobnosti i bez potrebe za primjenom alternativnih tehnika mahanja perajama.

Kako su S-Tek peraje dizajnirane za tehničko ronjenje, proizvođač tvrdi da briljiraju upravo kod “frog kick” stila (žablji stil) mahanja perajama, udarcima unatrag i okretima zvanim helikopter, a sposobne su proizvesti lepršavi udarac s velikim okretnim momentom.

Osim toga, uklonjivi sustav ploča s utezima od nehrđajućeg čelika omogućuje roniocima da biraju između pozitivno plovne, neutralno plovne ili negativno plovne peraje.

Remen na ovim perajama je klasičan bungee, a masa bez utega je od dva do 2,7 kilograma (ovisno o veličini peraja, od XS do XL). Boja je klasična za tehnikalce (crna), a cijena oko 270 eura.