Kada je riječ o istraživanju novog izazova kao što je ronjenje na dah, zgodno je biti upoznat s nekim trikovima i savjetima prije nego počnete. PADI je zato prenio stručne savjete instruktorice ronjenja na dah Mandy Sumner, a mi smo ih za Vas priredili na našemu jeziku i u nešto veselijem, rimovanom izdanju.

Naravno, nije naodmet informirati se na više mjesta i poznavati i nešto više savjeta, no imajte na umu kako su ovo uistinu stručni savjeti koje biste svakako trebali barem pročitati prije nego se upustite u novu avanturu.

Nikad, ali baš nikada nemojte roniti sami, jer mogli biste se vrlo brzo naći u mračnoj drami. Ovo je svakako broj jedan među svim pravilima i treba ga se pridržavati strogo, ne samo u ronjenju na dah, već svaki put kad se uopće nađete u vodi kako biste uspješno izbjegli problema mnogo. Sistem ronilačkog partnera je vrlo važan i nikada ga se ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo jer se sa zdravljem ne treba zafrkavati nikada, a u ronjenju pogotovo. Esencijalno je motriti jedan na drugoga, naučiti se sigurnosti u dubini i u plićaku i naravno, sve je zabavnije podijeliti s nekim ili s grupom ljudi, pogotovo ako su Vam prijatelji otkačeni i pomalo ludi.

Upišite tečaj ronjenja na dah, on nije kompliciran i završit ćete ga u jedan mah. Iako se možda čini lako, ronilac na dah ipak ne može biti svatko! Svi smo bar jednom stavili glavu pod vodu, iako to baš i nije svojstveno ljudskome rodu. Nije isto roniti na odmoru s djecom po plićaku i pogledati u dubini u oči velikome raku. Na tečaju će Vas naučiti osnovnim elementima sporta, a možda i naučite koja su sve bića opasna morska sorta. Također, na tečaju ćete učiti korak po korak pa ćete i steći samopouzdanja te naučiti kako ne ostati na površini kao plovak. Ono što je još najbitnije ovdje reći, jest da ćete naučiti sve o sigurnosti i vrijeme će Vam izuzetno brzo proteći.

Zabavite se! Da, ovaj sport za zabavu je stvoren i raznim Vašim podvizima put će biti otvoren. Uživajte u ljepoti vode što okružuje Vas, jer ništa drugo Vam neće donijeti toliki spokoj i duševni spas. Imat ćete mogućnost ostati pod vodom u samo jednome dahu i uživajući u miru, tišini i ljepoti neće biti mjesta strahu. Kad se pridružite skupini delfina ili ribljoj školi, u trenu će nestati sve Vaše zemaljske boli. Ili jednostavno napravite pokoju fotografiju pa i ovo novo iskustvo uvrstite u svoju biografiju.

Naučite o okolišu i njegovoj zaštiti kako bi i Vaša djeca imala priliku taj divan svijet istražiti. Naši oceani i obale stvarno trebaju našu pomoć jer im je gotovo otkucalo pet do ponoć. Dobro je mjesto za početi lokalna plaža na kojoj lako možete promjene (i negativne i pozitivne) uočiti. Počnite od sebe, založite se za ocean i ako vidite da ga netko omalovažava, educirajte ga kako da ocean uvažava. Ocean samo jednu šansu za spas ima i zato je bitno da mu pomognemo, a nadamo se kako će Vašu pažnju zaokupiti upravo ova naša rima.

Opustite se! Opuštanje je u ronjenju na dah ključno, a to je lako jer u podmorju nije kao na kopnu bučno. Dubina te polagani i smireni udasi pomažu usporiti srce kako bi kisik duže ostao u Vašemu tijelu pa ćete i duže moći promatrati kako hobotnica uživa u svome jelu. Ne bojte se, s vremenom ćete naučiti tehnike disanja koje će Vas opustiti pa baš ništa u zanimljivome podmorju nećete propustiti. Ako upišete tečaj, proći ćete i vježbe posuđene iz joge, ali od ovih Vas neće sutradan boljeti noge.

Vizualizirajte! Dobro je predočiti si uron kako biste se pripremili za njega, a dobra je vijest što to možete raditi u udobnosti doma čak i kada vani ima snijega. Mislite sretne misli i o mirnom podvodnom okruženju i Vaš će umu automatski opustiti tijelo kad razmislite o morskome druženju. Ovu tehniku možete koristiti i prije i tijekom urona, ako Vam situacija kad vidite da riba ribi grize rep bude pomalo turobna. Ako tijekom urona osjetite da ste pomalo napeti, zapjevajte si u glavi veselu pjesmu poput otvorne špice za seriju “Muppeti”.

Oprema za ronjenje na dah za početak ne mora biti najbolja jer Vam je na početku najpotrebnija dobra volja. Za početak će Vam možda biti dovoljne samo peraje, ali možda biste mogli i istražiti što još ova branša daje. Maska manjeg volumena odličan je izbor za prvu kupnju, jer uobičajene ronilačke maske znaju biti neudobne i u “slobodan” uron unijeti pomutnju. Kako ćete se u ovaj sport zaljubiti, tako ćete samo shvaćati što biste još željeli dokupiti.

Kad god od koga možete ponešto naučiti, iskoristite to kako se ne biste doma samo morali mučiti. Gledajte druge i postavljajte pitanja kad god naiđete na nekog iskusnijeg usput svojih ronilačkih skitanja. Upijte sve što možete od certificiranih instruktora i ronilaca poput spužve, da se što uspješnije kasnije maknete od kopnene gužve. Počinite od osnova pa gradite znanje i otkrivajte što najbolje funkcionira za Vas, a ako se nađete u dilemi uvijek možete pitati i nas!

+ posts