Osim promatranja nevjerojatnog podvodnog života, dio ronilačkoga žara je i osjećaj bestežinskog stanja te mogućnost “leta” kroz vodu. Prilikom ronjenja u struji, taj se osjećaj leta dramatično pojačava. Neki ga ljudi obožavaju, dok ga se poneki malo i plaše. Za sve Vas koji još ne znate gdje pripadate jer ste novi u ronjenju u strujama ili ste ga doživjeli jedva jednom, donosimo neke savjete i mali uvod u ronjenje u strujama.

Što je uopće ronjenje u struji? Kao što samo ime kaže, to je ronjenje u, odnosno duž struje, umjesto da se borite protiv nje. Ovakva vrsta ronjenja omogućuje pregled većeg područja tijekom urona, što također znači i viši nivo planiranja jer nećete završiti uron na mjestu na kojemu ga započnete.

Razgovarajte s voditeljem ronjenja. Ako ste novi u ovoj vrsti ronjenja, pobrinite se da to Vaš voditelj zna! Obično je prvi “pravi” uron u strujama poprilično iznenađujući i razlikuje se od onoga puta kad ste slučajno nabasali na neku strujicu. Zato obavezno obavijestite voditelja koji će se potom pobrinuti za Vas i pomoći Vam ako se previše odvojite od grupe.

Nabavite pravu opremu. Što se tiče ronjenja u struji, potrebna su svega dva dodatna dijela opreme koja biste trebali nabaviti. To je kuka koju ćete prikvačiti za sebe i marker na napuhavanje. Kuka se koristi kada želite ostati na jednom mjestu, bilo da čekate da Vas ostali ronioci sustignu ili da radite sigurnosnu stanku. Ona je ponekad i kontroverzna među roniocima zbog potencijalnih oštećenja okoliša, no ako se koristi pravilno, ne kvači preko koralja i ne uznemiruje morski život, može biti izuzetno bitan dio opreme.

Također, prije nego idete na uron morate provjeriti je li lokacija na kojoj ronite na neki način zaštićena kao osobita, odnosno smijete li na njoj koristiti kuku. Marker na napuhavanje (ili sigurnosna kobasica) je pak nešto što je uistinu obvezno svakom roniocu na uronima u struji. Nju na kraju urona napušete kako biste signalizirali brodu gdje ste izronili i gdje da Vas pokupi.

Ronite sukladno svome iskustvu. Iako može zvučati zabavno “voziti” se u jakoj struji, u stvarnosti je to izuzetno opasnu ako nemate mnogo iskustva. Najbolje je početi s nekom slabijom strujom, no i za to morate već imati iza sebe popriličan broj “običnih” urona.

Pustite da Vas voda nosi. Doslovno je to ono što trebate učiniti. Nemojte se boriti sa strujom jer će Vas to dovesti u stresnu situaciju i znatno povećati Vašu konzumaciju zraka, a samim time ćete se i umoriti i skratiti uron, kako sebi, tako i grupi.

Ostanite hidrodinamični. To znači da ćete se držati nisko uz dno i horizontalno uz koralje. Potrebno je cijeli uron održavati takvu poziciju kako ipak ne biste išli prebrzo jer će Vas “uhvatiti” struja. Što ste bliže grebenu, to je slabija struja jer koralji pružaju određeni otpor i na taj način smanjuju strujanje. Također, ako ste horizontalno u struji manja je površina koju struja gura pa je samim time i manja brzina koju ćete u konačnici imati.

Držite se voditelja ronjenja. Kada ste novi, uvijek je dobro pratiti nekog iskusnijeg. Vaš voditelj poznaje područje, zna kako pristupiti struji i kako sigurno odraditi uron. Također je i inače lakše držati se voditelja jer oni točno znaju gdje je dogovor za izron.

Odradite tečaj. Da, to je najbolji savjet, mnogo je dostupnih tečajeva s ovom tematikom, a najbolje ćete naučiti upravo na tečaju.

Ostavite kameru na površini. Kao početniku, neće Vam se biti lako koncentrirati se ni na samo ronjenje, a kamoli još na fotografiranje. Osim toga, vidljivost je na takvim uronima obično loša pa ni fotografije nisu najbolje, a da ne pričamo o tome koliko je lako izgubiti kameru u struji. Bit će prilika za napraviti dobre fotografije, u početcima se jednostavno opustite i uživajte u trenutku.

Ostanite blizu ronilačkom partneru. Da, ovo je bitno na svakom uronu, no kod ronjenja u struji je uistinu prijeko potrebno. Za urone u struji pogotovo je bitna komunikacija na površini. Dogovorite dubinu, trajanje i signale. Zapravo, dogovorite što god Vam padne na pamet jer je u struji ponekad teško dogovoriti se oko nečega novoga.

Opustite se i uživajte! To je najbitniji savjet!

+ posts