Najstariji ronilac na svijetu, Ray Woolley, u 95. godini nada se pomoći drugim starijim osobama da vide važnost tjelovježbe i da uz dobru razinu kondicije još uvijek možete podnijeti fizičke izazove bez obzira na to koliko ste stari.

Da biste se mogli baviti ronjenjem, morat ćete se podvrgnuti medicinskom pregledu, obuci o sigurnosti u vodi i poučavanju tehnika ronjenja. Međutim, vaša starost ne smije biti ograničavajući faktor za ono što možete postići, a s dovoljnim vremenom koje donosi mirovina, poodmakla je životna dob savršena za usredotočiti se na vlastite ciljeve. U mirovini imate vremena učiniti ono što volite i okušati se u novim poticajnim aktivnostima. Ako ste fizički sposobni, ne možete biti prestari za ronjenje, ali ako nikada prije niste učinili nešto slično, možda ćete oklijevati pokušati. Ako se odlučite za skok, bit ćete u dobrom društvu. Istraživanje Profesionalne udruge instruktora ronjenja otkrilo je da je ronjenje vrlo popularno među starijim dobnim skupinama, a u Britaniji gotovo trećina ronilaca ima 45 ili više godina. Uz napredak u tehnologiji i bolje poznavanje fizioloških učinaka ronjenja, rizici za starije sudionike se smanjuju.

No, bez obzira na vašu dob, ronjenje zahtijeva visoku razinu tjelesne kondicije, a dobra funkcija pluća je vitalna. Smanjena funkcija pluća može vas učiniti osjetljivijima na zdravstvene probleme dišnog sustava koji vas mogu spriječiti da ronite. Međutim, iako smanjenje funkcije pluća počinje u dobi od oko 35 godina, postoji niz vježbi koje mogu poboljšati kapacitet pluća. Nepušenjem te tjelovježbom i vježbanjem tehnika disanja može se održavati razina funkcije pluća prikladne za ronjenje. Kao i oštećenje plućne funkcije, ostale prepreke za ronjenje uključuju prekomjernu težinu i smanjenu mišićnu masu. Međutim, učinak ovih zdravstvenih problema može se preokrenuti redovitim vježbanjem. Oko 50% smanjenja tjelesne kondicije u starosti nije posljedica fiziološkog starenja, već neaktivnosti i lošeg načina života. Izgradnjom izdržljivosti kroz vježbanje možete postići razinu kondicije koja će vam omogućiti da se okušate u ronjenju bez obzira na vaše godine. Odlaskom u mirovinu dobivate više vremena kako bi se usredotočili na vlastitu dobrobit pa je to sjajan trenutak da se fizički i mentalno natjerate da se suočite s novim izazovom kao što je ronjenje. Držeći se što je moguće bolje, zadržavajući zdravu težinu i održavajući snagu mišića vaša dob ne bi trebala spriječiti uživanje u vašim novim aktivnostima. Kako je populacija Lijepe naše sve starija, vjerujemo kako će se sve više i više umirovljenika odlučivati na ronjenje, stoga je bitno upozoriti na rizike ali i potaknuti znatiželju i hrabrost u svojim starijim bližnjima.