Neki od najstarijih ljudskih ostataka ikada pronađenih otkriveni su u špiljskom sustavu Sacactun.

Pretpovijesni ljudski kostur iskopan je u Cenotama u području gdje meksička vlada planira izgraditi prugu za brze vlakove kroz džunglu. Ostatke su pronašli Octavio del Rio i Peter Broger roneći u potopljenom špiljskom sustavu u blizini Tuluma na meksičkoj karipskoj obali.

Inače, ove špilje potopljene su nakon završetka posljednjeg ledenog doba prije više od 8000 godina, a kostur je pronađen duboko u sustavu.

Lokalni ronioci pokrenuli su kampanju za zaustavljanje razvoja željezničke rute Maya Train. Projekt vrijedan 9,8 milijardi dolara povezat će gradove oko poluotoka Yucatán prevozeći više od 40.000 putnika dnevno. Prema izvješćima, Ujedinjeni narodi predviđaju da će vlak stvoriti milijun novih radnih mjesta i udvostručiti gospodarski rast u regiji. Linija bi trebala ići blizu obale između Cancuna i Tuluma preko Playa del Carmen. Izgradnja će se odvijati izravno iznad špiljskog sustava Sacactun, najvećeg slatkovodnog vodonosnika u Meksiku i drugog najdužeg podvodnog špiljskog sustava na svijetu.

Ronioci stoga strahuju da će projekt uništiti špiljski sustav i legendarne Cenote dok se željezničke pruge voze po mekim vapnenačkim stijenama okolnog područja. Također postoji velika zabrinutost da će otjecanje zbog izgradnje i rada Maya Traina imati štetan učinak na poznate koraljne grebene Riviera Maya.

Octavio del Rio koji je i prije surađivao s Nacionalnim institutom za antropologiju i povijest na raznim projektima obavijestio je institut o ovom otkriću. Rekao je da se špilja, čiju lokaciju nije otkrio zbog straha da bi mjesto moglo biti opljačkano, nalazi u blizini mjesta gdje je vlada posjekla dio džungle kako bi postavila željezničke tračnice.

Inače, ovaj ronilac regiju Cenota istražuje već tri desetljeća, a 2002. godine sudjelovao je u otkrivanju i katalogiziranju ostataka poznatih kao Žena iz Naharona, gotovo potpunog kostura mlade žene koja je umrla prije oko 13.000 godina.

+ posts