Ronioci snimili golemog crva

99

Ronioci s obale Novog Zelanda susreli su se licem u lice s divovskim morskim crvom koji je bio dug gotovo devet metara.

Stvorenje je zapravo pirosom i, iako izgleda zastrašujuće, zapravo mu je potpuno sigurno prići i roniti s njim. To su slobodno plutajuće kolonije cilindričnog ili konusnog oblika koje mogu narasti čak i do 18 metara, a sastoje se od tisuća jedinki zooida. Svaki taj zooid velik je nekoliko milimetara, ali ugrađen je u zajedničku želatinastu tuniku koja se spaja sa svim jedinkama. Zooidi se otvaraju uvlačeći morsku vodu izvana u svoju unutarnju mrežicu za filtriranje, ekstrahirajući tako mikroskopske biljne stanice kojima se hrane, a zatim filtriranu vodu izbacuju unutar cilindra kolonije.

Pirosomi su planktonski, što znači da njihovo kretanje uglavnom kontroliraju morske struje, plima i oseka te valovi. Međutim, u manjem opsegu se svaka kolonija može samostalno polako kretati “mlaznim pogonom” stvorenim koordiniranim udaranjem cilija svih zooida u koloniji.

Videograf Steve Hathaway i njegov prijatelj Andrew Buttle otkrili su pirosom dok su snimali video za turističku promociju ovog podmorja. Hathaway kaže da je Buttle prvi primijetio masivno morsko stvorenje. Obukao je opremu za ronjenje i odmah zaronio. Nije opasno stvorenje, ali otkriće je u početku prilično šokantno.

Ova prozirna stvorenja nalik crvu često mogu svijetliti i izgledati slično plastičnoj vrećici koja pluta u vodi, a Steve Hathaway i Andrew Buttle proveli su gotovo sat vremena roneći oko stvorenja, fotografirajući ga i snimajući video zapis. Tako su primijetili da izbliza mogu vidjeti tisuće sićušnih stvorenja duž tijela ovog divovskog morskog crva.

Inače, susreti ronilaca s ovim divovskim kolonijama izuzetno su rijetki, a znanstvenici ulažu sve više napora u proučavanje i razumijevanje ovih stvorenja.

+ posts